Ekonomija

Finansijski stručnjak Đukanović o kretanjima na berzi i KRIZI: Evropa će biti u problemu dokle god traje rat u Ukrajini

Ako Tramp pobedi u SAD on će se zalagati za jačanje biznisa...

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Milena Gačević

09/08/2024 > 07:11

podeli vest:

Finansijski stručnjak Đukanović o kretanjima na berzi i KRIZI: Evropa će biti u problemu dokle god traje rat u Ukrajini
Foto: PrintScreen/Kurir TV


U medijima se pojavila vest o velikom padu na berzama u Evropi i Aziji zbog straha od recesije u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom na to da su trgovinski berzanski indeksi svuda u crvenom postavlja se pitanje da li to znači da nam preti nova ekonomska kriza. 

Finansijski stručnjak Vladimir Đukanović objasnio je da pad berze znači da su pale cene. 

- Ovaj pad je bio, da kažem, tehničke vrste. Generalno su se mediji najviše uznemirili pa onda uznemire narod i narod se uplaši pa krene da prodaje. U Japanu je došlo do podizanja referentnih kamatnih stopa i došlo je do obrtanja takozvanog keri trejda. Jako dugo u Japanu su referentne kamatne stope bile praktično nula. Pozajmiš pare za pola posto ili za manje od jedan posto na slobodnom tržištu pa ljudi ili fondovi odu u Japan, pozajme tamo pare i kupe na primer srpske obveznice po šest posto. Za godinu dana zarade pet posto sa tuđim parama. To je takozvani keri trejd - objasnio je sagovornik. 

Đukanović je na televiziji Prva objasnio gde je rizik u takvim transakcijama. 

- Da bi ta transakcija funkcionisala, odnos valuta u foreksu mora da ostane isti. Ako japanski jen ojača, ceo profit ode u vetar i odeš u crveno. Prošle nedelje kad je japanska Centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu jen je značajno osnažio u odnosu na dolar i evro i svi su morali da prodaju akcije. Pritisak je bio relativno mali - kazao je finansijski stručnjak. 

Japanska ekonomija je na globalnom nivou mala

Sagovornik je naveo da je japanska ekonomija jeste velika ali da na globalnom nivou nije toliko bitna kao što je nekad bila. Prema njegovim rečima, na globalnom nivou je japanska ekonomija mala. Istakao je da je netačna priča da je američka ekonomija u recesiji. Dodao je da će izbori u Americi uticati na ekonomiju u ovoj zemlji. 

- Do januara nemate šta da brinete, a od januara ćemo videti. Ako Kamala pobedi videćemo koji će ekonomski program ona da nametne. Ako Tramp pobedi znamo da će on biti probiznis, proberza i da će gledati da pomiri sve ratne strane. Najveći problem na svetu su ratovi, zato je usporio globalni rast. Evropa će biti u problemu dokle god traje rat u Ukrajini - rekao je Vladimir Đukanović.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar