Ekonomija

Begović posetila poznati inovacioni centar u Kanadi: Bilo reči o mogućim ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA, AI...

Toronto i jeste mesto gde se, podsetila je Begović, kapital ideje i intelektualna svojina susreću na jednom mestu.

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

11/09/2024 > 22:42

podeli vest:

Begović posetila poznati inovacioni centar u Kanadi: Bilo reči o mogućim ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA, AI...
Foto: TANJUG/ NITRA/ZORAN PETROVIĆ/bs


Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je VentureLAB u Torontu, jedan od vodećih inovacionih centara u Kanadi, sa ciljem jačanja saradnje u oblasti visokih tehnologija i inovacija. 

VentureLAB je centar specijalizovan za podršku startapima koji biraju Kanadu da bi razvili tehnološke gigante bogate intelektualnom svojinom, koji stvaraju inovativan hardver i softverska rešenja spremna za rast, transformišu zajednice i uspostavljaju plan za održiviji i inkluzivniji tehnološki ekosistem.

Begovićeva, u okviru zvanične posete Kanadi sastala se sa liderima VentureLAB-a kako bi razgovarali o mogućnostima zajedničkih projekata sa ciljem razmene znanja i iskustava, posebno u sektorima veštačke inteligencije i biotehnologije, kako bi se ubrzao razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.  

- Ovo je jedna od centralnih organizacija, koja podržava startap ekosistem i sprema kompanije za globalno tržište - rekla je ministarka.

Istakla je da se tu spajaju investitori i buduće kompanije "jednorozi", i zajedno se spremaju da osvoje svetsko tržište. 

- Veliko mi je zadovoljstvo da imamo priliku da ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija razgovaramo, da razmenimo iskustva i da na neki način povežemo i srpsku startap zajednicu sa ovako jednom sjajnom i izuzetno uspešnom organizacijom - dodala je ona. 

Toronto i jeste mesto gde se, podsetila je, kapital ideje i intelektualna svojina susreću na jednom mestu. 

- Na taj način se jača ekonomija Kanade i smatram da ovaj recept treba da primenimo na manjoj skali i za Srbiju. Velika mi je čast što smo danas gosti Venture LAB-a i direktora Hju Čaua - zaključila je.

Direktor Hju Čau zahvalio je Begovićevoj na poseti VentureLAB-u i Torontu. 

- Kanada jeste centar razvoja veštačke inteligencije, imamo neke od najvećih stručnjaka na svetu koji su poreklom Kanađani. VentureLab je hardtek inovacioni centar Kanade i veoma nas raduje što smo danas imali priliku da ugostimo srpsku ministarku i izuzetno smo uzbuđeni zbog razgovora koji slede o tome kako možemo dalje da sarađujemo, posebno u investiranju u zajedničke projekte, istraživanja, kolaboraciji i partnerstvima - istakao je on.

Kako je rekao, "imamo veoma jak uticaj ovde u Kanadi i radujemo se da budemo partneri Srbiji u budućnosti".

Saradnja sa VentureLAB-om predstavlja važan korak u daljem razvoju visokotehnološkog sektora u Srbiji, omogućavajući srpskim inovatorima pristup globalnoj mreži i resursima koji će ubrzati komercijalizaciju njihovih ideja. 

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar