Ekonomija

Mali: Veliki uspeh za Srbiju - dobila investicioni kreditni rejting!

To će dovesti do dodatnih priliva stranih investicija i značajno nižih troškova zaduživanja na tržištu kapitala - pojasnio je ministar Mali

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

04/10/2024 > 22:39

podeli vest:

Mali: Veliki uspeh za Srbiju -  dobila investicioni kreditni rejting!
Foto: tanjug


Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala je kreditni rejting Republike Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje, saopštilo je večeras Ministarstvo finansija.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je to zajednički uspeh svih građana Srbije i vest od ogromnog značaja za celu našu zemlju.

- Srbija je danas ocenjena kao zemlja sa investicionim rejtingom i ovo je zaslužena potvrda renomirane agencije za ocenu kreditnog rejtinga, da se nalazimo na uspešnom putu kontinuiranog ekonomskog rasta i makroekonomske stabilnosti. Ponosan sam na ovaj veliki uspeh - rekao je  Mali po objavi izveštaja. 

Agencija "S&P" Global Ratings podigla je dugoročni kreditni rejting Republike Srbije u stranoj i domaćoj valuti na nivo "BBB-", sa "BB+".

Istovremeno, podigla je i kratkoročni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti na "A-3", sa "B".

- Dugo smo ovo čekali, ovo su odlične vesti za Srbiju koja je u prethodnoj deceniji pokazala da ima snagu, volju i odlučnost da uspešno sprovodi započete reforme razvoja i Agendu rasta. Investitori su nam već sa prošlogodišnjim rekordom u prilivu stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, pokazali da Srbiju visoko kotiraju na investicionoj mapi, a sada je stigla i zvanična kredibilna potvrda vidljivosti našeg rada - poručio je Mali.

On je podsetio da su ranije ove godine, sve tri rejting agencije dale pozitivne izglede da Republika Srbija dobije povećanje kreditnog rejtinga, a sada je Srbija, od jedne od tih agencija, podignuta na nivo zemlje sa investicionim rejtingom.

- To će dovesti do dodatnih priliva stranih investicija i značajno nižih troškova zaduživanja na tržištu kapitala - pojasnio je ministar finansija.

U izveštaju "S&P" se navodi da povećanje ocene kreditnog rejtinga odražava snažnu makroekonomsku otpornost Republike Srbije na spoljne uticaje, disciplinovano makroekonomsko upravljanje, kao i da se očekuje da će dalja politika biti vođena na isti način.

Snažna domaća tražnja, delimično podržana državnim infrastrukturnim projektima koji se odnose na "Ekspo 2027", navodi "S&P" u izveštaju, povećava procenu rasta BDP-a na četiri odsto u 2024. godini, kao i u narednim godinama.

U izveštaju je ocenjeno da se očekuje da će stabilan rast BDP-a i razumno kreiranje makroekonomske politike obuzdati sve fiskalne pritiske i zadržati nivo javnog duga na prihvatljivom nivou.

"Visoke devizne rezerve, uključujući i sve više diversifikovane neto strane direktne investicije, ublažiće potencijalne šokove i rizike koji dolaze iz spoljnog sveta", navodi se u izveštaju.

Konstatuje se da institucionalni i ekonomski profil Republike Srbije i njeni izgledi za dalji rast ostaju čvrsti i stabilni. 

Prognoza rasta za ovu godinu veća je u odnosu na prethodnu procenu agencije, a podržana je realizacijom infrastrukturnih projekata u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027".

Kako je navedeno, stabilni izgledi za dalje napredovanje Srbije se ogledaju i u postepenom opadanju zavisnosti od regionalnih političkih tenzija i jačanju otpora na njih, nastavku strukturnog poboljšanja standarda i sprovođenju započetih reformi.

"Izgledi za rast Srbije ostaju dobri zbog velike potražnje i investicija u vezi sa Ekspom 2027", navodi se u izveštaju.

Ministar Mali je dodao da unapređenje kreditnog rejtinga na nivo investicionog, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje, ima dalekosežne benefite za srpsku ekonomiju. 

- To, ne samo da povećava poverenje stranih investitora, dovodi do priliva kapitala i investicija, već i otvara vrata za povoljnije uslove finansiranja, kako za državu, tako i za domaću privredu i građane. Konačan efekat je brži ekonomski rast, veća zaposlenost, nove fabrike i nova radna mesta, veće plate i penzije, a posledično i još bolji kvalitet života građana Srbije - zaključio je ministar finansija Mali.

BONUS VIDEO:


 

Ostavite komentar