Ekonomija

Telekom će biti broj 1 i na KiM: Vladimir Lučić najavio kada će otići u PRIŠTINU i zašto

Direktor Teleko je rekao za RTS da prištinska administracija punih 12 godina odbija da Telekomu sporazumno da dozvolu za širenje tehnologije

Izvor: K1info

Autor: TANJUG

08/10/2024 > 11:12

podeli vest:

Telekom će biti broj 1 i na KiM: Vladimir Lučić najavio kada će otići u PRIŠTINU i zašto
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić izjavio je danas da su u toku pregovori u AP KiM u cilju širenja mreže na teritoriji cele pokrajine i najavio da će 22. oktobra otići u Prištinu na novi sastanak sa američkim ambasadorom i drugim diplomatama o problemima koje srpskom operateru stvara privremena prištinska administracija.

Lučić je rekao za RTS da prištinska administracija punih 12 godina odbija da Telekomu sporazumno da dozvolu za širenje tehnologije.

Kompanija Telekom Srbija je u velikoj diplomatskoj inicijativi u vezi sa poslovanjem na Kosovu i Metohiji, a Lučić kaže da je nakon neuspešnog pokušaja Aljbina Kurtija prošle godine da zabrani Telekom koji je ujedno najveća srpska kompanija na KiM, krenuo u kontraofanzivu i da je neposredni povod konkurs koji je Priština raspisala za uvođenje 5G mreže.

 

- Mi smo trenutno u velikoj diplomatskoj aktivnosti na Kosovu i Metohiji povodom 5G licence i trudimo se da naredne godine krenemo da širimo mrežu na čitavoj teritoriji KiM - dodao je on.

Očekuje da pod pritiskom američke administracije na Prištinu, ipak, neće biti problema.

- Mi smo tamo veoma bitna kompanija. Pružamo servis za 30.000 domaćinstava. Oni će se iznenaditi kada mi dobijemo tu dozvolu na čitavoj teritoriji jer ćemo postati vrlo brzo operater broj 1 i veliki deo albanskog stanovništva će nas koristiti - istakao je Lučić.

Rekao je da bitka za Telekom Srbija na KiM ima veliki značaj jer će pokazati Prištini da ne može da istera sve srpsko i svaku srpsku kompaniju iz Pokrajine.

- Nakon što dobijemo dozvolu za celu teritoriju KiM i tamo ćemo postati broj jedan, a naši korisnici biće masovno i kosovski Albanci - rekao je generalni direktor Telekoma Srbija.

Kaže da je Kurtijeva administracija imala nameru da, pre parlamentarnih izbora na KiM, raspisanih za februar 2025, dodeli frekventni opseg za 5G samo prištinskim, to jest albanskim, operaterima.

- Ali, izgleda da smo uspeli da ih sprečimo u tome. Odluku o krajnjem roku naprasno su prolognirali nakon što smo se mi prijavili na konkurs - rekao je Lučić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dodaje da prištinska administracija već više od godinu dana pokušava da uguši i suzbije Telekom na KiM.

- Međutim, ovim konkursom za 5G za celu teritoriju KiM praktično nam je namestila 'penal'. Ne vidim kako mogu da nas zaustave, osim tako što bi najgrublje kršili sopstvene zakone, ali mislim da im Amerikanci to neće dozvoliti. Sada je šansa da konačno rešimo pitanje naše dozvole za celo Kosovo i Metohiju, što je po Briselskom sporazumu, a oni već 12 godina izbegavaju tu obavezu - istakao je Lučić.

Naglasio je da je Telekom spreman za maksimalno brz razvoj 5G u Srbiji i da je plan države da do 2027. i velike izložbe Ekspo cela teritorija Srbije bude pokrivena 5G mrežom.

Dodaje da će posebno važnu ulogu imati kompanija Telekom Srbija.

- Veliki broj naših baznih stanica već je spreman za brzu i efikasnu implementaciju 5G i bićemo u stanju da, bez ikakvih bitnijih problema, već u prvih godinu dana pustimo signal u svim većim gradovima. Tako brz razvoj 5G je moguć jer imamo snažna partnerstva - sa svetskim liderom Vodafonom u razvoju servisa, a za finansiranje sa Evropskom investicionom bankom, Švedskom razvojnom bankom i, kao jedini u celoj Evropi, sa američkom državnom Eksim bankom - naveo je Lučić.

Dodaje da će već u prvom talasu implementacije 5G u našoj zemlji postati moguća vozila sa automatskim upravljanjem, kao i najsavremenija robotizacija u raznim privrednim granama i medicini.

Pre svega potrebno je da se podeli dodatni frekventni opseg za 5G mrežu.

- Sada se radi na izradi pravilnika, u toku je javna rasprava, a onda kreće procedura dodele. Nadam se da će već u prvom kvartalu 2025. biti podeljen opseg. Ono što je potpuno sigurno to je da sledeće godine kreće intenzivna implementacija 5G u Srbiji - zaključio je Lučić.

Kada je reč o potencijalnoj štetnosti 5G mreže, Lučić je naglasio da se građani bez razloga plaše izgradnje baznih stanica u njihovoj blizini.

- Zračenje baznih stanica nije štetno, već je naprotiv bitno da u njihovoj blizini bude što bolji signal. Građani svakodnevno koriste mobilni telefon i usled boljeg signala aparat automatski smanjuje snagu i zračenje - ocenio je Lučić.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar