Ekonomija

Poslovni forum Srbija-Turska: "Zlatno doba" u odnosima dve zemlje, razmena usedmostručena!

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

11/10/2024 > 16:52 >> 17:37

podeli vest:

Poslovni forum Srbija-Turska: "Zlatno doba" u odnosima dve zemlje, razmena usedmostručena!
Foto: Printscreen Kurir TV


Poslovni forum Srbija-Turska počeo je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Forum je okupio predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije.
Nakon plenarnog dela foruma predviđeni su bilateralni razgovori privrednika.

Privredna komora Srbije i Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske organizuju poslovni forum u okviru posete Srbiji predsednika Turske Erdogana.

Poslovni forum će biti održan u hotelu Hajat.

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu 2024.

U prvom polugodištu 2024. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.391,7 miliona evra. U posmatranom periodu izvoz je iznosio 416,9 miliona evra što predstavlja povećanje od 61,6 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. 

Uvoz je dostigao iznos 974,9 miliona evra i beleži povećanje od 10,7 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.  

Pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu bila je 42,7 odsto. U posmatranom periodu Srbija beleži deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni sa Turskom u iznosu od 558 miliona evra.

Foto: Printscreen Kurir TV

 

U periodu januar - avgust 2024. izvoz je iznosio 594,6 miliona evra uz rast od 73,1 odsto. Uvoz je u ovom periodu iznosio 1,34 milijardi evra uz rast od 19,6 odsto.

Podaci iz 2023. pokazuju da sa Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj. 

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu turskih ulaganja u Srbiju iznosili oko 344,1 miliona evra od 2010. zaključno sa drugim kvartalom 2024. godine. 

Prema navedenim podacima Turska je dospela na 22. mesto liste zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiju u navedenom periodu. 
Ulaganja su najvećim delom ostvarena u periodu nakon 2015. godine.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Tursku u 2023. godini bili su izduvni lonci i izduvne cevi, katode i sekcije katoda, gume za putničke automobile, karton, cigarete, preparati za pranje i čišćenje, setovi provodnika za paljenje, hrana za pse i mačke.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Turske u 2023. bili su provodnici za napon do 80 volti, delovi za mašine, autobusi, cevi, cement i limun.

Vučić: Turski privrednici su dobrodošli u Srbiji 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas na poslovnom forumu Srbija-Turska, kome prisustvuje i predsednik Redžep Tajip Erdogan, da su turski privrednici dobrodošli u Srbiji i da se osećaju kao u svojoj kući i istakao da je dolazak investitora iz Turske veoma značajan za našu zemlju. 

- Poštovani predsedniče, uvaženi članovi delegacija Turske i Srbije, dozvolite mi da izrazim ogromno zadovoljstvo što se danas nalazimo ovde u Beogradu na ovom impozantnom privrednom skupu koji jasno označava nastavak jedne uspešne i veoma intenzivne ekonomske saradnje koja se odvijala između naše dve zemlje u proteklom periodu - rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija i Turska imaju trend rasta u trgovinskoj razmeni, kao i u razmeni usluga, ali i kada je reč o značajnim ulaganjima turskih kompanija u srpsku privredu. 

- Želim da zahvalim predsedniku Erdoganu na svim lepim rečima, rečima poštovanja koje uvek izgovara o našoj zemlji, jer kada on to kaže i kada se njegov glas čuje u Turskoj, onda to i poslovni ljudi te velike i lepe zemlje dobro razumeju. Da, dobrodošli ste u Srbiju i osećajte se ovde kao kod svoje kuće. I nije u pitanju samo sigurnost i bezbednost, nije u pitanju samo podrška političkih faktora vašem biznisu i vašim investicijama, već rekao bih i poštovanje i zahvalnost - naglasio je Vučić.

 

 

 

- Za svega mesec dana otvaramo prugu Novi Sad-Subotica, bićemo povezani sa Budimpeštom, Niš-Dimitrovgrad već gradimo što znači da ćemo moći brže do Istanbula za nekoliko sati od Beograda ili Niša ili drugih gradova na jugu Srbije. Radili smo na novim avio linijama i tek ćemo da radimo. Želim da vas posetim da svi mi živimo da nam dan prođe i nemamo vremena da se setimo šta smo u međuvremenu postigli, ali vas molim da se prisetite kako je to izgledalo pre 40 godina, jer ja danas kad tamo odem to nije ista zemlja. Turska je danas jedna od najuspešnijih zemalja. Plašim se da malo ko hoće to da prizna, uvek je neka ljutnja, malo ko vidi koliki je progres napravljen. A on je napravljen zahvaljujući ovom čoveku. Kada to pogledam znam šta je nama da činimo da bi napredovali tom brzinom - kazao je Vučić.

- Rad je ono što će nas izvući. Postigli smo uspehe, ne male ali uvek će ih manje priznavati dok ste na vlasti, ali imamo još mnogo snova. I mnoge od njih možemo ostvariti samo uz pomoć Turske - dodao je predsednik Srbije.

Erdogan: Radujemo se zbog ekonomskog napretka Srbije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da turske firme u Srbiji zapošljavaju 9.600 ljudi, dok je njihov ukupan prihod premašio milijardu dolara, a rekao je i da su vrata  širom otvorena za sve preduzetnike iz Srbije koji žele da rade u Turskoj.

Erdogan je, govoreći na poslovni forumu u okviru posete Srbiji, rekao da turske firme stvaraju dobre poslovne prilike i da je trenutno 850 investitora u Srbiji čija je vrednost kapitala u poslednjih 12 godina porasla na 540 miliona dolara, od početnog jednog miliona.

- Naše dve zemlje su puno toga postigle, dok je naša spoljnotrgovinska razmena u poslednje dve godine prevazišla cifru od dve milijarde dolara, što pokazuje u kolikoj je uzlaznoj putanji naša razmena - rekao je Ergodan.

On je istakao da turska strana od biznis foruma ima velika očekivanja za budućnost dve zemlje i za predstavnike poslovnog sveta, kao i da očekuje jačanje međusobnih veza i privrede.

Govoreći o Srbiji, Erdogan je istakao da je naša zemlja, vođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, u procesu raznih privrednih reformi.

- Srbija ekonomski raste i mi se radujemo njenom velikom skoku napred. U 2023. godini, više od 60 odsto investicija u regionu Zapadnog Balkana, vrednosti 4,5 milijardi evra došlo je u Srbiju - rekao je Erdogan.

On je dodao da je izuzetno zadovoljan poslovanjem Halkbanke koja je, kako je rekao, razlog ponosa i zahvalnosti, ali i pokazatelj koliko Turska ima poverenja u sjajnu budućnost Srbije.

Govoreći o poslovnoj klimi u Srbiji, Erdogan je zahvalio Vučiću na razumevanju koje ima za predstavnike turskih kompanija.

- Njegova vrata su uvek otvorena za turski poslovni svet i on ima veliko razumevanje za sve probleme sa kojima se oni suočavaju. Verujem u podršku Vučića i da će se tako nastaviti u budućnosti na eksponencijalan način - istakao je Erdogan.

On je rekao da je sa Vučićem imao sadržajne razgovore i da su pričali o načinu na koji mogu da doprinesu rastu poslovnog sveta u Srbiji i Turskoj.

Kako je naveo, sa Vučićem je razgovarao o tome kako bi najbolje trebalo da iskoriste potencijal koji postoji za dalju saradnju, navodeći da će u budućnosti biti uložen i dodatni napor.

- Informativne tehnologije, komunikacije, turizam su samo neke od oblasti gde ćemo iskoristiti naš pun potencijal. Takođe, moramo još više da iskoristimo mogućnosti koje su pred nama, naročito po pitanju industrije odbrane - naveo je Erdogan, dodajući da je za Tursku primarni cilj da intenzivira sa Srbijom dijalog po pitanju namenske industrije.

Erdogan je kazao da će Srbija i Turska blisko sarađivati u oblasti namenske industrije te da to niko ne treba da dovodi u pitanje. On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi turski dronovi mogli biti "jedan od osnova saradnje u domenu namenske industrije" dve zemlje.

Turski predsednik je rekao da dalji razvoj sektora turizma između dve zemlje pojačava veze koje postoje među građanima.

Oko 340.000 turista iz Srbije u 2024. u Turskoj!

- Do kraja ove godine broj turista koji je iz Srbije došao u Tursku će dostići 340.000 i mislim da će prevazići tu cifru, što znači da će rezultati biti bolji nego prethodnih godina - istakao je Erdogan.

On je rekao da će posle ratifikacije prakse putovanja sa ličnim kartama, u Turskoj biti sve veći broj turista iz Srbije i obrnuto.

- Zajedno sa mojim dragim prijateljem, predsednikom Vučićem, opredeljeni smo da uradimo sve što je potrebno da bismo dodatno ojačali naš odnos. Naša vrata su širom otvorena za sve preduzetnike u Srbiji koji su voljni da dođu i ulože u Tursku. Niko ne bi trebalo da sumnja da će srpski investitori koji budu došli u Tursku imati veliki stepen bezbednosti i sigurnosti - zaključio je Erdogan.
 

Olpak: Mogućnost putovanja bez vize dobro za saradnju dve zemlje i biznis

Predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak rekao je danas na poslovnom  forumu u Beogradu da je trgovinska razmena između Srbije i Turske povećana i da se očekuje dalji rast. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Mislim da će tome doprineti jedna stvar, a to je mogućnost putovanja bez vize. Znam da je putovanje sa ličnom kartom nešto na čemu se radi, a osim trgovine znamo da i razne firme nude svoje usluge ovde u Srbiji - rekao je Olpak na skupu.

On je naveo i da očekuje da srpska vlada učini sve što je moguće da bi tim kompanijama omogućila da posluju u vidu malih i srednjih preduzeća u više oblasti.

Naglasio je da su Turska i Srbija zemlje koje pružaju razna dobra i usluge Evropi, a da su ditigalna i zelena tranzicija dve važne teme i da veruje da dve zemlje mogu učiniti zajedničke korake i u tom pravcu.

Naveo je i da je DEIK poslovna zajednica Turske i njen prozor u svet.

- Naše članstvo je na dobrovoljnoj bazi, nemamo nikakva javna sredstva koja nam se ulivaju u budžet. Imamo veliki broj članova širom sveta. Mi smo 7. septembra 2022. godine, prvi put posetili Srbiju i tada smo potpisali sedam sporazuma - rekao je Olpak. 

On je rekao i da imaju 43 kancelarije u Srbiji i da mu je zadovljstvo što je u Beogradu i zahvalio predsednicima Srbije i Turske, predsedniku Privredne komore i svim učesnicima foruma.




 


 

Ostavite komentar