Ekonomija

VUČIĆ: Izgradnjom solarnih elektrana uštedećemo 120 MILIONA EVRA godišnje!

Srbija će tim novim kapacitetima moći da nadomesti količine struje koje uvozi zimi kada je ona najskuplja

Izvor: K1info

16/10/2024 > 13:11 >> 13:26

podeli vest:

VUČIĆ: Izgradnjom solarnih elektrana uštedećemo 120 MILIONA EVRA godišnje!
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora sa konzorcijumom kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji koji će obezbediti jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele, da će Srbija tim novim kapacitetima moći da nadomesti količine struje koje uvozi zimi kada je ona najskuplja.

- Predviđeni su ovde kapaciteti od jednog gigavata, naravno instalisane snage, jer nije svaki dan sunčan, ali je procena da ćemo prosečno moći da proizvedemo negde oko 1,6 do 1,8 teravata. To je neverovatno važno za naš sistem, zato što je to taman onoliko struje koliko svake godine uvezemo. I obično uvezemo u trenucima kada je prilično skupa i kada je najtraženija na tržištu Zapadnog Balkana - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

 

Predsednik je istakao da je vrlo zadovoljan što danas prisustvuje potpisivanju tog ugovora.

- Prvo, ovo je deo onoga o čemu smo govorili kao o najvažnijem poslu koji moramo da završimo pre 2027. godine. A tiče se energetske sigurnosti, bezbednosti i mogućnosti da imamo struju u godinama koje dolaze. Želim da ljudi znaju da mi godišnje potrošimo stvarnih 30 teravata, ali suštinski potrošimo 34 teravata struje zato što na mreži izgubimo najmanje četiri  teravata, samo da to imate u vidu. To je zbog zastarele mreže, neulaganja u vodove, neulaganja u transformatore, neulaganja u stubove, u sve to što nismo radili u prethodnih 60 i 70 godina - dodao je.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Koreje u Srbiji Đang Vu Li izjavio je danas da je ugovor između Srbije i konzorcijuma Hyundai-UGTR o  izgradnju solarnih elektrana prekretnica u ekonomskom partnerstvu Srbije i Koreje, budući da prvi put jedna korejska kompanija učestvuje u nacionalnom projektu energetske tranzicije u Srbiji.

Vu Li je nakon potpisivanja ugovora istakao da je uveren da će stručnost korejskih kompanija pomoći Srbiji na putu ka energetskoj tranziciji.

- Sporazum je značajan i zbog ekonomskog rasta Srbije, ali i otvaranja novih radnih mesta - naveo je Vu Li.

On je izrazio zahvalnost Vladi Srbije na poverenju i izboru korejske kompanije kao strateškog partnera u tom važnom projektu.
 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar