Kultura i umetnost > Film/Serija

Njegovo ime je POSTALO SINONIM za kauboja: Kako je jedan MERION POSTAO Džon Vejn

Reditelj Raul Volš predložio je ime "Entoni Vejn", ali se šef Fox studija Vinfild Šijen nije složio jer je zvučalo "previše italijanski"

Izvor: K1info

15/05/2023 > 18:46

podeli vest:

Njegovo ime je POSTALO SINONIM za kauboja: Kako je jedan MERION POSTAO Džon Vejn
Foto: Distributed by Fox Film Corporation., Public domain, via Wikimedia Commons


Čovek koji će postati filmska legenda Džon Vejn počeo je kao rekviziter i statista za Fox Film Corporation, pojavljujući se u sporednim ulogama pre nego što će dobiti svoju prvu glavnu rolu u filmu "The Big Trail" 1930. godine.

Reditelj filma Raul Volš želeo je nepoznatog glumca koji bi mogao da dočara sliku grubog života na Divljem Zapadu. Čovek koji će postati Džon Vejn zapeo je za Volšovo oko dok je vukao nameštaj na filmskom setu.

Volš se prisetio:

- Izraz na njegovom licu bio je toliko topa i prirodan da sam zastao kako bih ga posmatrao. Primetio sam snažnu građu tog momka, gracioznost njegovih pokreta.

Problem je bio što se ovaj nepoznati glumac zvao Merion Morison, a imati mačo glavnog glumca s tim imenom jednostavno nije dolazilo u obzir.

Volš je predložio ime "Entoni Vejn", po generalu iz rata za nezavisnot čiji je nadimak bio "Ludi". Šef Fox studija Vinfild Šijen odbacio ga je jer je zvučalo "previše italijanski". Reditelj je potom predložio "Džon Vejn", a Šijen se složio.

Do tada malo poznati glumac Merion Morison nije bio ni prisutan tokom ove diskusije. Njegova plata povećana je na 105 dolara nedeljno.

Foto: Max Munn Autrey, Public domain, via Wikimedia Commons

Džon Vejn i Margerit Čerčil u filmu "The Big Trail"

Film "The Big Trail" trebalo je da bude spektakl sa ogromnim budžetom, i na njega je utrošeno u to vreme neverovatnih 2 miliona dolara. Snimljeno je na stotine kadrova američkog jugozapada koji je u to vreme još uvek uglavnom bio nenaseljen.

Da bi se iskoristili kadrovi koji oduzimaju dah, snimljen je u dve verzije - standarnoj od 35mm i u novoj od 70 mm, koristeći inovativnu kameru i objektive. Međutim, samo nekoliko bioskopa bilo je opremljeno da prikaže film na velikom platnu, i on se u to vreme smatrao velikim promašajem na blagajnama, ali je postao veoma cenjen od strane kritičara.

 

Ostavite komentar