Nećete verovati > Misterije

STRAH I TREPET iz dubina: Postoji li mogućnost da MEGALODON i dalje PLIVA OKEANIMA?

Uprkos tome što je izumro pre više miliona godina, i dalje postoje glasine da su ove gigantske ajkule još uvek žive

Izvor: K1info

16/06/2023 > 22:32

podeli vest:

STRAH I TREPET iz dubina: Postoji li mogućnost da MEGALODON i dalje PLIVA OKEANIMA?
Foto: Youtube PrintScreen/Top Discovery


Do pre 3,6 miliona godina, okeanima je dominirala ogromna vrsta ajkule zvana megalodon. Naučno ime, Otodus megalodon, znači "džinovski zub" - i lako je shvatiti zašto: sa zubima do tri puta većim od velike bele ajkule (Carcharodon carcharias), megalodon je takođe dostizao dužinu od 18 metara - što ga je činilo vrhunskim predatorom.

Ipak, i dalje kruže glasine da su ove velike ajkule još uvek žive, a klipovi na TikToku i YouTubeu u kojima se spekuliše kako su možda preživele imaju milione pregleda.

Da li je zaista moguće da megalodon vreba negde u okeanu?

Džek Kuper, doktorant na Univerzitetu Svonsi u Velikoj Britaniji, član je istraživačke grupe Pimiento, koja proučava morsku raznolikost kroz vreme. Proveo je godine proučavajući megalodona - i kaže da su definitivno izumrli.

- Svaka sugestija da megalodon još uvek postoji u neistraženim okeanskim regionima je potpuna besmislica - izjavio je on.

Iako najveći deo okeana nije istražen, Kuper je rekao da postoji nekoliko razloga zašto megalodon ne vreba u današnjim okeanskim dubinama. Pod jedan, lanac ishrane bi izgledao veoma drugačije da je ta vrsta još uvek živa.

- Megalodon nije bio samo veoma velika ajkula, koja bi do sada definitivno bila uočena, već je bio i vrhunski grabljivac koji je viši u lancu ishrane od bilo kog živog morskog predatora. Kao takav, imao bi ogroman uticaj na okeanske ekosisteme - objašnjava Kuper.

- Njihov nestanak imao je ogromne posledice. Kitovi, glavni plen megalodona, postali su veći posle izumiranja jer više nisu imali glavnog neprijatelja - dodao je on.

- Neki od najvećih morskih sisara današnjice, poput plavog kita, evoluirali su tek pošto je megalodon izumro. Dakle, ukratko, moderan lanac ishrane je delimično oblikovan time što megalodon nije bio tamo.

Megalodon u Marijanskom rovu?

Naučnici još uvek uče o nekim od najmisterioznijih, nemapiranih regiona okeana, posebno o najdubljim oblastima kao što je Marijanski rov, koji se proteže 10.935 metara ispod površine okeana. Iako je uzbudljivo zamisliti džinovske ajkule kako tajno žive u dubinama, Kuper je rekao da ne bi mogle da prežive u tako negostoljubivom okruženju.

- Duboko more bilo bi potpuno neprikladno stanište za tako velikog predatora. Stalno nalazimo ajkule i nijedna nije ni blizu veličine giganta od 20 metara. Pošto se megalodon hranio prilično velikim plenom, te manje životinje ne bi bile adekvatan izvor hrane. Marijanski rov uglavnom se sastoji od mikroskopskih životinja koji ne bi mogle da nahrane jednog megalodona, a kamoli veću populaciju.

Kensu Šimada, paleobiolog sa Univerziteta DePol u Čikagu, koji je proučavao megalodona, rekao je da tvrdnje kako ove ogromne ajkule i dalje negde žive nikada nisu potkrepljene dokazima.

Da bismo razumeli zašto megalodon ne bi mogao da preživi u današnjim okeanima, moramo da razumemo kako je izumro. Iako je tačan uzrok nepoznat, Šimada je rekao da postoji nekoliko dominantnih teorija.

- Nekoliko glavnih hipoteza uključuje izumiranje zbog klimatskih promena ili takmičenje sa velikom belom ajkulom, koja se pojavila pre nekoliko miliona godina. Takođe je moguće da je izumiranje moglo da bude uzrokovano kombinacijom više faktora - navodi Šimada.

Kuper se slaže da klimatske promene mogu biti glavni razlog izumiranja megalodona. On je rekao da se izumiranje pripisuje smanjenju nivoa mora iz epohe pliocena (pre 5,3 do 2,6 miliona godina).

- Smanjenje bi dramatično uticalo na obalska staništa i megalodona i njihovog plena - rekao je on.

- To je značilo manje prostora za život i manju dostupnost hrane kojom bi nadoknadili ogromnu količinu energije koja im je bila potrebna zbog njihove veličine i aktivnog predatorskog načina života. Današnji nivo mora generalno je mnogo niži od pliocena, tako da su takvi uslovi daleko od idealnih za njih.

Konačno, da je megalodon danas živ, verovatno bismo znali za njega jer bi bili zaštićeni od krivolova - slično kao velike bele ajkule.

"Videli bismo kristalno jasne dokaze megalodona. Pošto ljudi svake godine ubiju čak 100 miliona ajkula, pri čemu su veće ajkule u posebnom riziku, verovatno megalodon ne bi preživeo nas, a ne obrnuto - rekao je Kuper.

Ostavite komentar