Priče > Biznis

100 PROBLEMA bez REŠENJA: E-fakture zagorčale ŽIVOT privrednicima, a oni opet moraju da odreše KESU

U Udruženju Zaštitnik privrednika i preduzetnika kažu da uvođenje ovog sistema nije dovoljno razrađeno i da privrednici gube dragoceno vreme

Autor: Mina Duduković

18/01/2023 > 21:45

podeli vest:

100 PROBLEMA bez REŠENJA: E-fakture zagorčale ŽIVOT privrednicima, a oni opet moraju da odreše KESU
Foto: TANJUG


Elektronske fakture, koje su obavezne od 1. januara, zakomplikovale su život privrednicima - umesto da ga pojednostave.

Ovo ocenjuju oni koji su pokušali da primene elektronske fakture za slanje i primanje dokumenata, ali su već na prvim koracima imali ogromnih poteškoća zbog kojih su morali da angažuju IT stručnjake, koji naravno svoje usluge papreno naplaćuju. 

U Udruženju Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije kažu da uvođenje sistema e-faktura nije dovoljno razrađeno,te da su zbog toga problemi mnogobrojni. Privrednici kao najveći problem navode da često ne mogu da se uloguju na sistem e-faktura“, odnosno da se dešava da sistem ne radi.

- Zbog svih problema koje su donele elektronske fakture smatramo da je trebalo da se primena odloži do korekcije uočenih problema. Privrednici kao jedan od glavnih poteškoća navode da ne mogu uvek da se uloguju na sistem e-faktura. Takođe, često se dešava da sistemu uopšte ne može da se pristupi, jer prijavljuje grešku ili  ne može da se pristupi preko jednog pretrazivača, ali zato uspeva preko drugog. Privrednici su prijavljivali i slučajeve gde su morali fizički da idu u MUP da bi se menjao neki parametar u potpisu kako bi lične karte bile očitane na sistemu e - faktura. Zbog toga privrednici gube i po sat vremena za izdavanje jedne fakture - objašnjava Milena Amon iz Udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije.

Foto: Pexels.com

 

Ona dodaje da nije prebačen sistem u poresku upravu sa e - uprave, te da nije izvršeno ni povezivanje sa sistemom e - fiskalizacije zbog čega se radi u više koraka nego što je potrebno (sa javnim sektorom) i zbog čega dolazi do konfuzije pa se dešava da se izda i fisklani račun i e - faktura za jednu transakciju, a sve to dovodi do duplog zaduženja za PDV. 

- Nije rešeno ni pitanje potencijalne krađe podataka iz sistema koji predstavljaju poslovnu tajnu privrednih subjekata kao što su količine i cene. Dolazi do sukoba onih koji su obveznici sistema sa onima koji nisu u obavezi da izdaju e- fakturu, odnosno koji nisu u pdv sistemu. To zanači da ako jedna strana insistira da primi ili šalje fakturu preko sistema, a druga odbija da se registruje, jer nije obavezna po zakonu, dolazi čak i do raskida saradnje što utiče na umanjenje privredne aktivnosti - objašnjava Amon. 

Prema njenim rečima kad je u pitanju prodaja robe posao je dupliran , umesto da bude pojednostavljen, jer umesto fakture-otpremnice sada se izdaje posebno elektronska faktura, a posebno papirna otpremnica koja mora pratiti robu i imati potpis u slučaju spora oko naplate.

- Kad na to dodamo da se deo faktura nalazi u sistemu, a deo ne, dolazimo do toga da je za knjiženje potrebno mnogo više vremena i usklađivanja evidencija zbog čega su porasli troškovi knjigovođstvenih usluga što se odražava na na privredne subjekte - kažu u ovom Udruženju.

Na pitanje, koliko iznosi stvarni izdatak privrednika zbog uvđonja e-fakture, Amon odgovara:

- Moguće je koristiti sistem direktnim logovanjem besplatno, međutim deluje da se forsira angažovanje posrednika, a čija je odgovornost diskutabilna i čije naknade koštaju, jer neki od njih u svojim reklamama kao prednost angažovanja navode baš to - da se često na sistem ne možete ulogovati neometano. S obzirom da je neometan pristup sistemu preduslov za primenu istog smatramo da je primenu trebalo odložiti do rešavanja problema koje smo uočili i o čemu smo u više navrata obavestili nadležno ministartsvo.

Kako posao ne bi trpeo, mnogi preduzetnici angažuju specijalizovane stručnjake.

Ivana Nestorović iz kompanije "Ideal Računovodstvo" koja se bavi pružanjem knjigovodstvenih usluga izjavila je ranije za K1info da su vlasnici firmi u potpunoj konfuziji, jer su e-fakture nešto sasvim novo.

- Zbog toga mi sada imamo pune ruke posla. Vlasnici firmi nas zovu za savet, a imamo i mnogo novih klijenata. Cene naših usluga variraju od 200 evra do više od 1.000 evra u zavisnosti od zahteva klijenta - rekla je Nestorović.

 

 

 

Ostavite komentar