Priče > Biznis

Ovih 5 KOMPANIJA JE BANKROTIRALO u 2023: Njihova propast šokirala je svet

Kako je privreda izašla iz pandemije Covid-19, kompanije su se suočile sa velikom listom problema

Izvor: K1info/blic.rs

30/12/2023 > 14:09

podeli vest:

Ovih 5 KOMPANIJA JE BANKROTIRALO u 2023: Njihova propast šokirala je svet
Foto: Pixabay.com


Bila je to teška godina za neke poznate prodavce i preduzeća. Kako je privreda izašla iz pandemije Covid-19, kompanije su se suočile sa velikom listom problema koji proističu iz visokih troškova, nestašice ponude i rastuće konkurencije.

Kao rezultat toga, nekoliko velikih imena podnelo je zahtev za bankrot 2023.

Stečaj ne znači nužno da će posao propasti, naravno. Mnoga preduzeća u SAD-u podnose zahtev za bankrot kako bi obustavili neke operacije, oslobodili dugove i uštedeli na troškovima. Uobičajeni put je stečaj iz poglavlja 11, koji omogućava kompaniji da reši svoje finansijske probleme reorganizacijom.

Evo liste od pet poznatih kompanija koje su ove godine bankrotirale:

WeWork

Nekada najvredniji startup u zemlji, činilo se da je kompanija spremna da prepravi prirodu posla u Americi. Neki upoređuju njegov meteorski uspon i haotičan pad visokog profila sa fijaskom Fire Festivala i FTX. Ova kompanija za covorking prostor je u novembru podnela zahtev za bankrot. To nije bilo veliko iznenađenje. Pre mesec dana, VeVork je rekao da se bori da vrati dug nakon što je pandemija potresla njegov osnovni posao jer je sve više ljudi radilo od kuće.

Međutim, bivši tehnološki jednorog počeo je da se urušava mnogo pre Covid-19. Neuspešan pokušaj IPO-a 2019. razotkrio je posao, otkrivajući gubitke veće od očekivanih i potencijalne sukobe interesa sa suosnivačem kompanije i tadašnjim izvršnim direktorom Adamom Nojmanom. Nojmanov stil rukovođenja bio je predmet mnogih vesti, a on je smenjen 2019. VeVork je rekao da će ostati otvoren i operativan dok ponovo pregovara o zakupu i obavezama po dugovima.

Rite Aid

Nakon dugog lanca problema sa apotekama, Rite Aid je u oktobru podneo zahtev za bankrot prema poglavlju 11. Rite Aid je morao da reši skupe tužbe koje su proistekle iz optužbi za podnošenje nezakonitih recepata za opioide za kupce. Ali, za razliku od svojih rivala, Rite Aid je gubio bitku protiv rastućeg duga i nije bio u mogućnosti da se finansijski oporavi.

Bed Bath & Beyond

Na dugom putovanju koje je ove godine konačno propalo, prodavnica je u aprilu podnela zahtev za bankrot. Zatvorila je svojih poslednjih 360 prodavnica i smatra se ovo jednom od najvećih maloprodajnih bankrota poslednjih godina. Kompanija se dugo smanjivala da bi uštedela novac. Ranije 2023. godine, rekao je da će zatvoriti oko 400 lokacija, ali će zadržati otvorene profitabilne prodavnice na ključnim tržištima. Takođe je pokušala da uštedi novac tako što nije isplatila otpremnine nekim otpuštenim radnicima pri zatvaranju prodavnica.

Tuesday Morning

Još jedna prodavnica kućnih potrepština koja je propala 2023. bila je Tuesday Morning, koja je u februaru podnela zahtev za stečaj u okviru poglavlja 11 zbog svog „izuzetno opterećujućeg duga“. To je bio njegov drugi stečaj u tri godine. U maju je kompanija objavila da se gasi i zatvara svih svojih 200 prodavnica.

Party City

Kompanija je bila opterećena konkurencijom i godinama finansijskih gubitaka. U regulatornom podnesku navodi se da je postigao dogovor sa vlasnicima dugova o smanjenju duga od 1,7 milijardi dolara. Najveći američki dobavljač podneo je zahtev za bankrot 2023. godine, povređen konkurencijom velikih prodavaca, rastućim troškovima tokom pandemije - i nestašicom helijuma.

 

Ostavite komentar