Priče > Biznis

Ratari iz Trstenika koji su pretrpeli ŠTETU od POPLAVA U 2023. dobili VREDNOSNE VAUČERE, evo za šta mogu da ih iskoriste

Tu pomoć mogu da očekuju poljoprivrednici u još 7 opština

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

06/03/2024 > 18:07

podeli vest:

Ratari iz Trstenika koji su pretrpeli ŠTETU od POPLAVA U 2023. dobili VREDNOSNE VAUČERE, evo za šta mogu da ih iskoriste
Foto: TANJUG/ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije/ bg


Poljoprivrednicima u Trsteniku, čija su gazdinstva pretrpela štetu tokom poplava u prethodnoj godini danas je dodeljeno 47 vrednosnih vaučera, a ova pomoć opredeljena je za 222 gazdinstva u zemlji u još sedam opština. 

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, osim današnje distribucije finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini u Trsteniku, u narednim danima pomoć će distribuirati i u Varvarinu, Ćićevcu, Kuršumliji, Brusu, Ćupriji i Ražnju. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, resorna ministarka Jelena Tanasković je na današnjoj podeli u Trsteniku naglasila da je ovo prva pomoć za sve one koji su pretrpeli štetu od poplava i podstrek da otpočnu novu proizvodnju. 

Foto: TANJUG/ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije/ bg

 

 

Ona se zahvalila FAO na brzoj reakciji i istakla važnost saradnje između ministarstva i ove organizacije, koja je započeta 2002. godine. 

Poplave su pogodile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu. 

Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno osetljiva na  elementarne nepogode, su bila direktno pogođena ovim poplavama. 

Vaučere mogu da iskoriste za kupovinu đubriva, semena, sadnog matrijala

Sa ciljem da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa poteškoćama, FAO, u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, je istupio da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete od poplava.

Vrednosni vaučeri, navode iz ministarstva, se mogu koristiti za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku 
poljoprivrednih mašina. 

 

Ostavite komentar