Priče > Biznis

POVEĆANJE MINIMALCA DVOCIFRENO: Evo za koliko procenata raste od sledeće godine!

Po zakonu vlada je dužna da do 15. septembra donese odluku o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

23/08/2024 > 15:56

podeli vest:

POVEĆANJE MINIMALCA DVOCIFRENO: Evo za koliko procenata raste od sledeće godine!
Foto: Shutterstock


Povećanje minimalne cene rada za narednu godinu biće sigurno veće od 10 odsto, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali posle kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, kome je prisustvovao i premijer Miloš Vučević.

- Mi smo još juče izašli sa stavom da će povećanje minimalne zarade biti najmanje dvocifreno u to nema sumnje. Ja verujem da će biti više od 10 odsto - rekao je Mali novinarima.

Mali je naveo da se u ovom trenutku gleda da li može minimum zahteva sindikata da se ispuni i da li može da se dođe do izjednačavanja minimalne  zarade sa minimalnom potrošačkom korpom.

- Gledamo da to uspemo, a da u isto vreme poslodavcima izađemo u susret sa time da povećanjem neoporezivog dela dohotka umanjimo i pritisak i trošak za njih, jer nama je cilj da ljudi rade - rekao je ministar finansija.

Kako je naglasio, sada ne sme da se napravi nijedan potez i da neko agresivno veliko povećanje minimalne zarade dovede do otpuštanja radnika.

- Pokušavamo to da izbegnemo i onda balansiramo ta dva faktora - rekao je Mali i najavio u naredna dva dana, odnosno tokom vikenda težak rad.

Mali je istakao i da se konačna odluka i stav o visini minimalne zarade očekuje 28. avgusta, dakle u narednu sredu, kada će biti i zvanična sednica Socijalno ekonomskog saveta.

Današnjem kolegijumu Socjalno-ekonomskog saveta prisustvovali su pored Vučevića i Malog i predstavnici poslodavaca i sindikata.

Pregovori  predstavnika Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i to Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", i poslodavaca, odnosno Unije poslodavaca Srbije oko utvrđivanja minimalne cene rada za sledeću godinu počeli su 15.avgusta.

Po zakonu vlada je dužna da do 15. septembra donese odluku o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar