Slobodno vreme > Zdravlje

Da li je lakši POROĐAJ HIRURŠKIM ili PRIRODNIM putem? Šta je CARSKI REZ i šta sve treba da ZNATE o njemu

Ovo je jedna od najstarijih operacija i spada u deset najčešćih zahvata

Izvor: K1info/b92.net

29/05/2023 > 21:16

podeli vest:

Da li je lakši POROĐAJ HIRURŠKIM ili PRIRODNIM putem? Šta je CARSKI REZ i šta sve treba da ZNATE o njemu
Foto: Pixabay.com


Kada je reč o porođaju, mišljena su podeljena. Pojedinci smatraju da je bebu doneti na svet prirodnim putem najbolje moguće rešenje porodilje, zbog njenog lakšeg oporavka. Takođe, smatra se da je beba koja je izašla iz vaginalnog kanala majke zdravija u odnosu na bebe rođene carskim rezom. 

Postoji i ona druga kategorija ljudi, koja je ubeđena da je mnogo lakše odraditi hirurški zahvat. Porodilja je uspavana, ne trpi porođajne bolove i kada se probudi bolovi se saniraju lekovima.

Šta je zapravo carski rez?

Carski rez (lat. sectio caesarea) je akušerski hirurški zahvat kojim se porođaj obavlja kroz rez na stomaku majke. Spada u 10 najčešćih operacija.

Njegova učestalost i dalje raste kako u svetu tako i kod nas. U Srbiji se na ovaj način porodi svaka treća trudnica.

Ovo je i jedna od najstarijih operacija. Pouzdani podaci su iz vremena antičke Grčke i starog Rima, a veruje se da je carskim rezom na svet došao i Julije Cezar.

Carski rez može biti planiran ako se utvrdi da vaginalni porođaj nije moguć ili je previše rizičan, i hitan kada se zbog komplikacija prilikom vaginalnog porođaja mora preduzeti hirurški zahvat sečenja stomaka i materice i tako izvaditi beba.

Foto: Pixabay.com

 

Ovaj hirurški zahvat je spasonosan, ali nosi svoje rizike, jer može doći do jakog krvarenja, infekcija i povrede unutrašnjih organa. Zbog svih mogućih rizika majka u bolnici ostaje duže, a posle porođaja mora koristiti lekove protiv bolova.

Planirani carski rez se preduzima u više slučajeva. Ako majka nosi trojke ili više dece, ako je ranije bilo operacija na materici, u slučaju infekcija (HIV, HPV, genitalni herpes), kada je beba velika, a karlica majke mala, kada je beba u položaju da prednjači nožicama, a ne glavicom.

Hitan carski rez se preduzima u svim slučajevima kada vaginalni porođaj ne napreduje, ne ide kako treba i može biti ugroženo zdravlje i čak život majke ili bebe.

Porođaj se obavlja uz anesteziju koja može biti opšta ili regionalna (epiduralna ili spinalna).

Kod carskog reza obično se radi horizontalni rez na stomaku, ali i vertikalni rez u izuzetno hitnim i težim slučajevima.

Posle carskog reza neophodno je koristiti lekove protiv bolova nekoliko dana, jer može biti povišene temperature, mučnine, povraćanja i drugih tegoba koje se ublažavaju analgeticima.

 

Ostavite komentar