Vesti > Društvo

Poslednjih godina sve manje PROVALA tokom LETA: Evo kako da vaš DOM ne bude meta LOPOVA

Slađan Janković, iz MUP-a apeluje na građane da nikako ne postavljaju na društvene mreže s kim su i kada otišli na odmor

Izvor: K1info/Tanjug

02/07/2023 > 13:52

podeli vest:

Poslednjih godina sve manje PROVALA tokom LETA: Evo kako da vaš DOM ne bude meta LOPOVA
Foto: Pexels.com


U proteklih nekoliko godina beleži se značajan pad provala tokom letnjih meseci, iz prostog razloga jer MUP adekvatno reaguje u smislu preventivnog i represivnog delovanja, izjavio je Tanjugu rukovodilac Grupe za suzbijanje teških krađa MUP-a Slađan Janković.

Osvrćući se na podatak da se leti izvrši velik broj krivičnih dela teških krađa tj. provala, Janković je istakao da je ogromna većina provala "ad-hok", otprilike 90 posto.

- Većina provala je 'ad-hok' što znači da provalnici obilaze naselja i gledaju koje su kuće napuštene, gde su spuštene roletne, gde nije upaljeno svetlo tokom noći i na taj način opserviraju te mete napada i vrše upade u njih provaljivanjem - naveo je Janković.

Foto: Pexels.com

 

Kako kaže, ostatak su "tipske provale", gde ljudi "istipuju" određene kuće i stanove i poznaju same oštećene tj. vlasnike tih stanova, gde znaju da li postoji sigurnosni alarm, da li postoji ušteđevina u stanu, veća količina novca, zlata i drugih dragocenosti.

Janković građanima poručuje da, ako dođe do provale, treba odmah da pozovu policiju na broj telefona 192, da nikako ne ulaze u svoju kuću ili stan - zbog narušavanja lica mesta i svoje lične bezbednosti.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga zašto ima manje provala tokom leta jeste veoma dobra edukacija građana u smislu očuvanja i bezbednosti svojih domova.

Janković navodi da se građanima savetuje da, ukoliko su u mogućnosti, ugrade sigurnosne alarme sa senzorima pokreta u svakoj prostoriji, da kupe bolja sigurnosna vrata ili ugrade sigurnosne kamere sa sakrivenim risiverom za snimanje ili snimanje na daljinu, na nekom drugom mestu, preko interneta.

- Apelujemo na građane da uključuju nekoliko svetala u stanu ili kući kada nisu u svom domu, tj. na odmoru su, zatim da daju ključ poverljivoj osobi, prijatelju, komšiji, rođaku, kako bi taj rođak obilazio s vremena na vreme taj stan, podizao roletne, praznio poštansko sanduče- istakao je Janković.

On je apelovao na građane da nikako ne postavljaju na društvene mreže s kim su i kada otišli na odmor, jer, kako kaže, često se dešava da građani objavljuju bukvalno sve i na taj način olakšavaju rad samih provalnika.

Da su leto i sezona godišnjih odmora najčešći momenti kada dolazi do rizika provalnih krađa i razbojništva, potvrdila je Sonja Reljić iz Dunav osiguranja. 

- Sezona godišnjih odmora i leto su najčešći momenti kada dolazi upravo do ovakvih osiguranih rizika. Provalna krađa i razbojništvo, požar ili pak izliv vode iz instalacija. Naši građani mogu svoju imovinu da zaštite ugovaranjem polise Čuvarkuća kojim bi navedeni osigurani rizici bili pokriveni, a oni bezbrižni - dodala je Sonja Reljić. 

Prema njenim rečima, od posledica nesrećnog slučaja ili nezgode mogu se osigurati i članovi domaćinstva, kao i da ugovore opštu odgovornost. 

Ona je navela da ne postoji broj štete kojim su ograničili osiguranike, kao i da maksimalna obaveza osiguravača zapravo predstavlja sumu osiguranja za svaku pojedinu stvar koja je definisana u ugovoru o osiguranju odnosno u polisi.
 

Ostavite komentar