Vesti > Društvo

DRŽ'TE SE RODITELJI: Da li znate KOLIKO KOŠTAJU KNJIGE za školu, sveske, pernice...?

U Osnovne škole su počeli da stižu prvi kompleti besplatnih udžbenika koje je kupio Grad Beograd

Izvor: K1info/Tanjug

18/08/2023 > 14:55

podeli vest:

DRŽ'TE SE RODITELJI: Da li znate KOLIKO KOŠTAJU KNJIGE za školu, sveske, pernice...?
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Cena udžbeničkog kompleta za niže razrede iznosi oko 7.300 dinara, a za više, konkretno za sedmi razred, cena je negde oko 11.800 dinara, kaže Tamara Bačković iz Zavoda za udžbenike.

- Kada govorimo o srednjoj školi, tu ne možemo da budemo toliko precizni, jer u okviru gimnazije imamo tri različita smera, a pored njih i srednje stručne škole, u kojima svaki smer podrazumeva drugačiju kombinaciju udžbenika, ali, u proseku, kada govorimo o zajedničkim udžbenicima za gimnazije i stručne škole, cena se kreće od 550 do 1.100 dinara i to najveći broj udžbenika, dok jedan broj dostiže cenu od 1.500 i nešto malo više od 1.500 dinara - rekla je Bačković.

Što se tiče školskog pribora, cene variraju u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta, napomenula je Bačković. Sveske se, u Zavodu za udžbenike, na primer, kreću od 45 do 200 dinara.

- Grafitne olovke se mogu naći već po ceni od 15 i najviše 70 dinara. Pernice, opet u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača, koštaju od 700 dinara pa naviše prazne, a pune od 1.500 do 2.000 dinara. Cene rančeva, na primer, kreću se od 2.000 do 7.000 dinara - rekla je ona.

Ona je istakla da je Zavod za udžbenike Beograd juče počeo sa isporukom udžbenika za osnovne škole na području Beograda, a na osnovu naloga koji im je dostavljen od strane Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.

Kako kaže, uskoro se očekuje i isporuku za srednju školu i dodaje da se uglavnom, za sada sve odvija bez većih problema i po utvrđenom planu.

U Osnovne škole su počeli da stižu prvi kompleti besplatnih udžbenika koje je kupio Grad Beograd, a od ponedeljka 21. avgusta će knjige biti isporučivane u većem broju.

Oko 190.000 kompleta će biti raspoređeno, a roditelji će moći da ih preuzmu uz potpis ili osobu koju su ovlastili.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić objasnio je pre dva dana da svaka škola bira izdavača kao i ranije, da se potpisuju ugovori sa izdavačima udžbenika i za osnovne i za srednje škole, i jedina je razlika što će ovog puta Grad platiti.

- Sada je na školama i izdavačima da sprovedu proceduru i nema razloga da ne verujem da će 1. septembra učenike sačekati udžbenici u učionicama ili tamo gde su ih čekali svih prethodnih godina u zavisnosti od škole, kako je i ranije funkcionisalo - rekao je Šapić.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, svi udžbenici koji su prošli stručnu ocenu i imaju odobrenje Ministarstva do 1. februara, uvršteni su u Katalog udžbenika i mogu se koristiti u narednoj školskoj godini. Priručnici odobreni u skladu sa Zakonom o udžbenicima unose se u Кatalog priručnika.

Škole biraju udžbenike iz Kataloga udžbenika na period od četiri godine.  U svakoj školi nastavničko veće donosi odluku o izboru udžbenika na obrazloženi predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu.

U svim odeljenjima istog razreda u školi, za isti predmet koristi se isti udžbenik jednog izdavača, a cene udžbenika formiraju se na tržištu. 
 

Ostavite komentar