Vesti > Društvo

7. SEPTEMBAR je dan D: Tada ćemo znati tačan iznos MINIMALCA za 2024. godinu

Minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Izvor: K1info/Tanjug

31/08/2023 > 15:31

podeli vest:

7. SEPTEMBAR je dan D: Tada ćemo znati tačan iznos MINIMALCA za 2024. godinu
Foto: K1info


Tačan iznos minimalca, odnosno za koliko će od januara naredne godine biti povećana minimalna mesečna zarada u Srbiji, znaće se 7. septembra, potvrdio je danas Tanjugu predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović.

Kako je kazao, u sredu je održan sastanak kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) na kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva za rad i finansija, gde je dogovoren samo datum kada će biti održan sastanak SES-a , a to je 7. septembra u 10 časova.

Dodaje da bi tada trebalo da bude doneta konačna odluka o povećanju minimalca.

- Kolegijum SES-a ne donosi nikakve odluke niti ima ingerencija za to. Sam Kolegijum nema ovlašćenja za pregovore o minimalnoj zaradi, jer to rade pregovarački timovi sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca. Ništa se nije juče odlučivalo, niti je postignut bilo koji dogovor o minimalnoj zaradi - kazao je Orbović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

On je naglasio da sindikat i dalje ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade.

- Vlada i Ministarstvo finasija nisu pokazali da su spremni za bilo koju drugu promenu, dok su poslodavci manje više u ovom slučaju neutralni - naglasio je on i podsetio da po Zakonu o radu odluka o minimalnoj zaradi za narednu godinu treba da se donese do 15. septembra.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je juče na Facebook-u da će početkom septembra biti poznat tačan iznos minimalne zarade i da će to svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji.

- Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu - objavio je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/bs

 

Minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa. Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.
 

Ostavite komentar