Vesti > Društvo

ONI NE PRAŠTAJU ništa i nikome: Kazna za nepropisno parkiranje iz ČAČKA stigla u CIRIH. I da... MOGUĆE JE

Parking servis Čačak sarađuje sa firmom iz Londona koja prvo ustanovi ko je vlasnik automobila, a zatim šalje opomenu na adresu

Izvor: K1info

02/09/2023 > 14:25

podeli vest:

ONI NE PRAŠTAJU ništa i nikome: Kazna za nepropisno parkiranje iz ČAČKA stigla u CIRIH. I da... MOGUĆE JE
Foto: Pexels.com


Na kojoj god strani sveta živeli - kazne za parking iz Srbije morate da platite. 

To najbolje pokazuje primer porodice Marković poreklom iz Čačka, ali sa prebivalištem u Švajcarskoj. Njima je na kućnu adresu u Cirihu stigla kazna Parking servisa iz srpskog grada.

- Stiglo nam je da platimo kaznu za parking 50,61 švajcarskih franaka. Moja žena se parkirala, tako da je to potpuno fer. Platićemo je bez ikakvih problema i ovo je dokaz da je Srbija postala pravna zemlja ,a sistem unapređen, tako da nema skrivanja jer se u kazni navodi tačna registracija, adresa i broj šasije. Apsolutno je fer i odmah plaćam kaznu  - ispričao je Slaviša Marković.

Tragom ove neverovatne priče pitali smo Parking servis Čačak da li šalje kazne i u inostranstvo. 

- Mi se bavimo naplatom parkiranja i u slučaju neplaćenog satnog parkinga vozaču se na vozilo uručuje posebna dnevna parking karta. Parking servis izdate, a nenaplaćene posebne dnevne karte šalje firmi Euro Parking Collection - EPC iz Londona, na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji. Firma EPC prvo ustanovi ko je vlasnik automobila, a zatim šalje opomenu na adresu i to na jeziku, iz koje je vlasnik vozila - objasnili su iz Parking servisa. 

Foto: RINA

 

Na pitanje, šta bi se dogodilo da porodica nije izmirila svoje obaveze i da li bi dodatno platila kaznu i u Cirihu, oni su odgovorili: 

- Firma EPC ima mrežu svojih podizvođača u svim državama gde vrši naplatu i dalji postupak nakon slanje opomene  poštom zavisi od pravne regulative u državi vlasnika vozila. Nemamo saznanja šta se dešava u pojedinčnim slučajevima, odnosno kako se postupa od države do države. 

Prema njihovim rečima pomena se šalje na adresu vlasnika vozila i kada su strane tablice u pitanju.

- Posebne dnevne parking karte se šalju firmi EPC u elektronskom formatu. Iznosi potraživanja se šalju u dinarima, dok se prilikom štampanja i slanja opomena vrši konverzija u valutu države vlasnika vozila sa kursnom listom na dan slanja. Plaćanje karte se vrši u valuti države vlasnika vozila, a opomena je na jeziku države vlasnika vozila - kažu u ovom preduzeću. 

Oni dodaju i da se vlasnik vozila može žaliti EPC-u na osnovu uputstva koje je štampano na opomeni.

- Žalbu može podneti na bilo kom jeziku i na tom jeziku će dobiti odgovor. Plaćanje posebne dnevne parking karte je moguće preko sajta EPC-a bilo kojom platnom karticom (Visa, Master) bez ikakvih bankarskih troškova - objašnjavaju iz Parking servisa u Čačku.

Ostavite komentar