Vesti > Društvo

Ako biram između DVA ZLA - onda ELEKTRONSKE CIGARETE: Kardiolog objasnio U KOM SLUČAJU su one MANJE ŠTETNA OPCIJA

Zakonodavac bi trebalo to da reguliše i uvede rigoroznije kontrole, kaže dr Borović

Izvor: K1info/Tanjug

13/09/2023 > 21:31

podeli vest:

Ako biram između DVA ZLA - onda ELEKTRONSKE CIGARETE: Kardiolog objasnio U KOM SLUČAJU su one MANJE ŠTETNA OPCIJA
Foto: Unsplash.com


Kardiolog i član Saveza Srbije protiv pušenja Petar Borović izjavio je danas za Tanjug da su elektronske cigarete manje štetne i bolje samo u slučaju kada je pušač na putu da ostavi duvan.

On je rekao da standardna cigareta ima drugačiji sastav od elektronske, i da je prilikom kontrole ustanovljeno da se u elektronskoj cigareti nalaze nikotin, eterična ulja i E vitamin, što je, kako je naveo, znatno bolje u poređenju sa standardnom cigaretom koja ima 7.600 otrova i puno dima.

- Jedna cigareta stvara oko tri litre dima, puta 22,3 miliona dnevno pušača, puta 20 cigareta, to je ogromna količina dima. Ovde nema ništa - naglasio je on.

Kako je objasnio, prilikom odvikavanja, pušaču je važno da ima nešto i da to nešto ima žar, odnosno diodu, da ima dim, u ovom slučaju vodenu paru, što čini elektronsku cigaretu idealnom u ovom slučaju.

- U duvanu se nalazi puno hemikalija, dodato je 12 odsto otrova, da bi vezali pušače. I sad on ne može da ostavi i muči se. Postoje ketridži, punjenja sa punom doza nikotina, pola doze nikotina, četvrt doze nikotine i nula nikotina. On se polako spušta, prešao je na manju dozu i na kraju ostavlja duvan - rekao je Borović i napomenuo da ako se ne stave neki ukusi u elektronske cigarete, poput voćnih, deca i da ih probaju, neće im se dopasti i ostaviće ih.

Istakao je da standardne cigarete prave puno zdravstvenih problema, srčane udare, moždane udare, sve oblike raka i da pogoršavaju bolesti.

On je dodao da se, prema sprovedenom istraživanju, kod teških pacijenata koji su bili pušači i imali celebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, prilikom prelaska na elektronske, problematika drastično smanjila.

- Elektronska cigareta nije prevara. Važno je koja se tečnost dodaje. Zakonodavac bi trebalo to da reguliše i uvede rigoroznije kontrole. Ako biram od dva zla manje, ja sam uvek za elektronsku cigaretu - rekao je Borović.

Ostavite komentar