Vesti > Društvo

Nišlija ISEKAO PRSTE motornom testerom, pa 10 SATI ČEKAO na Hirurgiji UKC Niš: SUSPENDOVAN medicinski TEHNIČAR

Lekari rekli da nije bilo nikakvih intervencija u toku dana, da su bili tu ceo dan, ali da ih niko nije pozvao, rekao je Milan Ivanović

Izvor: K1info

Autor: Južne vesti

28/09/2023 > 07:03

podeli vest:

Nišlija ISEKAO PRSTE motornom testerom, pa 10 SATI ČEKAO na Hirurgiji UKC Niš: SUSPENDOVAN medicinski TEHNIČAR
Foto: Shutterstock


Stariji Nišlija je u nedelju povredio prste motornom testerom, a njegov sin Milan Ivanović kaže da skoro 10 sati niko nije hteo ni da ga pogleda na Hirurgiji u novoj zgradi UKC Niš, gde su ih uputili iz Hitne pomoći. Da je bilo propusta u proceduri zbrinjavanja pacijenta potvrđuju iz niškog Kliničkog, ističu da je kažnjen medicinski tehničar Urgentnog centra, a da se pacijentu i njegovoj porodici izvinjavaju u ime svih onih koji časno obavljaju svoj posao.

U nedelju 24. septembra je Nišlija Slavoljub Ivanović povredio prste motornom testerom, a njegov sin Milan kaže da su odmah otišli do Hitne pomoći, gde su ih hitno uputili na Hirurgiju koja se nalazi u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Tamo su stigli oko 10:20, sin je ispričao o kakvim se povredama radi, jer je otac bio malaksao i gubio je mnogo krvi, ali su im rekli da ipak moraju da čekaju.

- Rekli su nam da čekamo jer je doktor na nekoj operaciji i da će brzo da završi. Mi smo do 16 sati čekali, niko nije hteo da nas primi. Ja sam nekoliko puta odlazio do šaltera, pitao o čemu se radi, rekli su da ima neka hitna operacija, neka amputacija i da doktor ne može da siđe. Onda su nam u 16 sati rekli da idemo kući, da jedemo i da dođemo oko 20 sati. Kao da smo na pijaci, pa nema te robe, dođite kasnije ako bude biće. Pitao sam tehničara, sestru, samo su govorili da nema ko da ga pogleda i da dođemo kasnije uveče - priča Milan za Južne vesti.

Vratili su se oko 19 sati na Hirurgiju, kaže da su zatekli promenu smene, pa je ponovo ispričao zašto su tu i da je njegovom ocu hitno potrebna pomoć.

- Doktor je odmah sišao, hirurzi su došli, pogledali su se čudno i rekli da nije bilo nikakvih intervencija u toku dana, da su bili tu ceo dan, ali da ih niko nije zvao ni obavestio o kakvoj se povredi radi da bi intervenisali. Odmah su ga primili, sanirali povredu i njima svaka čast, ali i oni su sami rekli da to nije normalno i da to mora da se prijavi. Da niko nije hteo da ga pogleda ceo dan, pa mogao je da iskrvari, sepsu da dobije, dva prsta su mu potpuno otvorena bila, to je strašno šta se radi. Ja sam im rekao da ću ovo da iznesem javno, da ljudi vide šta se radi, oni su mi rekli "slobodno" - ističe on.

Iako je njegov otac sada dobro i povreda mu je sanirana, Milan napominje da je odlučio da govori o tome javno, jer smatra da je nije normalno da pacijent sa takvom ranom čeka skoro 10 sati da bude zbrinut i da mu ukažu prvu pomoć.

- 10 sati smo čekali dok mu nisu sanirali rane, počela je ruka da mu otiče, mnogo je krvario, mislim možete da zamislite ranu od motorne testere, kad se isečete na nož pa nije prijatno i boli..., baš je malaksao bio, jedva je na nogama stajao. Ušili su ga i sanirali ranu, ali tek posle čekanja celog dana - zaključuje Milan.

Tehničar će biti kažnjen

Iz UKC Niš novinarima je stigao odgovor u kome pišu da je Uprava posle temeljne provere navoda sina pacijenta, na osnovu uvida u informacioni sistem koji služi za vođenje zdravstvene dokumentacije svih pacijenata, ali i razgovora sa rukovodiocima Urgentnog centra i Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, koji su u ovom slučaju bili nadležni, utvrdili da su isti tačni i da je zaista došlo do propusta u proceduri zbrinjavanja ovog pacijenta.

Prema svim činjenicama nakon interne provere, propust je napravio medicinski tehničar Urgentnog centra, koji je tog dana radio i koji je komunicirao sa pacijentom i njegovom porodicom. S tim u vezi, direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Perišić, doneo je odluku o momentalnoj suspenziji gorepomenutog zdravstvenog radnika, a do okončanja disciplinskog postupka, koji je već pokrenut protiv njega - ističu iz UKC Niš.

Takođe kažu da je Perišić i lično kontaktirao pacijenta, informisao ga o tome da će tehničar biti kažnjen, a uputio mu je izvinjenje povodom ovog događaja, u ime svih ostalih zdravstvenih radnika koji, kako ističu, časno i pošteno obavljaju svoje dužnosti i sa ponosom nose beli mantil.

Za kraj poručuju pacijentima da im kao i do sada stoje na raspolaganju za pomoć ukoliko se suoče ili uoče neke nepravilnosti u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu u UKC Niš.

Ostavite komentar

Saša Pantić

To su ti medicinski radnici kojima treba da se poveca plata jer mnogo rade, na zalost tako je u vecini domova zdravlja u Srbiji, ja sam oca sa polomljenom nogom doveo u KBC 6 sati smo cekali da nas prime a dotle su ulazili preko reda sa punom kesom a izlazili bez kese dok mi nije dozlogrdilo i ušo sa štakom i rekao lekaru da ću da mu razbijem glavu ovom stakom i kako ga nije sramota...e onda smo tek usli...ima tu i lekara koji se zalazu ali malo, samo cekaju mito...trebao je ovaj sin da udje sa motornom testerom pa da vide...sramota dokle je doslo zdravstvo...

13.10.2023 11:11