Vesti > Društvo

EKSKLUZIVNO U "URANKU", Marica čija je BEBA UMRLA: Doktor je pretio da će da mi IZBIJE ZUBE, stiskao mi je vilicu!

Ona će se danas sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Izvor: K1info

25/01/2024 > 10:11

podeli vest:

EKSKLUZIVNO U "URANKU", Marica čija je BEBA UMRLA: Doktor je pretio da će da mi IZBIJE ZUBE, stiskao mi je vilicu!
Foto: Printscreen/Prva


U Sremskoj Mitrovici, završena je obdukcija bebe koja je nedavno preminula u lokalnom porodilištu.

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, roditelji preminule bebe, Marica Mihajlović i Danijel Novakov,  podelili su rezultate obdukcionog nalaza, ali i otkrili sve detalje tokom porođaja u kome su izgubili dete.  

Danas imaju i zakazan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu Srbije, sa kojim će takođe razgovarati o temi koja poslednjih nekoliko dana potresa našu zemlju. 

Očajna majka pored tragedije koju je doživela zbog gubitka deteta, prilikom porođaja je zadobila i povredu zbog koje ne može da diše dobro:

- Noćima ne mogu da spavam, umorna sam i psihički jako loše se osećam. Imam bolove u rebrima od porođaja, zbog čega ne mogu pravilno da dišem. Nedavno sam bila na snimanju, gde su mi rekli da, ukoliko je prelom veliki, morat će da se izvrši operacija. Međutim, ukoliko je prelom manji, preporučeno je samo mirovanje i korišćenje lekova - rekla je ona.

Marica je ispričala i šta joj se sve dogodilo od trenutka kada je ušla u porodilište: 

- Primljena sam 11. januara u porodilište u Sremskoj Mitrovici, a već šest dana sam premašila termin. Sledećeg dana, 12. januara, pripremili su me za porođaj i poslali u salu. Uključena mi je indukcija, a porođaj je pažljivo praćen. Doktor Maksimović, koji me je vodio kroz proces porođaja, prvobitno je najavio da će obaviti carski rez, budući da prirodni porođaj nije bio moguć. Međutim, kasnije se odlučio da ipak pokušamo prirodan porođaj. Nažalost, beba je bila previsoko pozicionirana i nije mogla da se spusti u karlicu, što bi omogućilo prirodan porođaj - priča kroz suze.

Foto: K1info

 

Očajna majka kaže da je dr Maksimovića molila da je porodi na carski rez, ali da on nije želeo.

- Nije želeo da razgovara sa mnom. Molila sam ga da me porodi carskim rezom, ali nije pristao. Jednostavno me nije slušao. Uveče, kada sam bila potpuno iscrpljena,  želeo je da sarađujem sa njima, gubila sam svest.  Kroz maglu sam oko sebe videla babice i njega,  kako pokušavaju da me porode. Nisam imala snage, a on je počeo je da me vređa, udara, stiskao mi je vilicu i pretio da će mi izbiti zube. Shvatio je da nemam snage da se prirodno porodim i podnesem bolove, da beba nije mogla da se spusti ni dalje u karlicu, ali nije želeo da uradi carski rez. Porođaj je bio nasilan, što potvrđuju i rezultati obdukcije - priča Marica i otkriva šta stoji u nalazima: 

- Obdukcija je otkrila da je nasilan porođaj bio uzrok smrti novorođenčeta. Deformisana joj je glava usled snažnog pritiska tokom porođaja. Lekar nam je objasnio da je pritisak na glavu bebe bio izuzetno veliki kada se njenа glavica zaglavila u karlicu, izazivajući pritiskanje i komplikacije, zbog čega se i ukakila. Progutala je sve to sa plodovom vodom. Mogla je da uzima kiseonik, ali nije mogla da izdiše, što je više udisala kiseonik, to su se više mehurići stvarali na njenim plućima, gde je došlo do prestanka rada srca i oštećenja mozga. Rođena je bez pulsa, urađena je reanimacija. Nakon toga, počela je da daje jako slabe znake života, zbog čega je prebačena u Novi Sad, ali mi je dan kasnije javljeno da je beba umrla. Organi su bili oštećeni toliko, da i da je preživela, imala bi velike posledice - dodaje nesrećna majka. 

Prema rečima Marice, doktor Maksimović joj se od porođaja nije obratio, ali će, kako ističe, dobiti podršku babica i još jedne doktorke 

Priču se odlučila da podeli, kako bi se sprečilo da se akušersko nasilje što pre zaustavi.

Par žena se javilo sa istom pričom od istog doktora. Međutim, javilo se još dosta žena iz drugih porodilišta, koje su podelile svoju priču sa mnom. Apelujem na sve žene da ne ćute i ne trpe nasilje, pogotovu od strane doktora. Oni su tu da nas zaštite i pomognu, a ne da vrše nasilje nad nama - dodaje.

Marica Mihajlović, zajedno sa svojim suprugom danas će biti primljena i kod predsednika Aleksandra Vučića: 

- Predsedniku ću ispričati sve što mi se desilo i nadam se da dr Maksimovića neće niko štiti, kao i da će zakon da uradi svoje i da ga kazni.  To je jedino što želimo, da više nijedna trudnica ne padne u njegove ruke - kaže Marica i dodaje:

- Imamo dosta dobrih doktora, ali ima i akušerskog nasilja. Nadam se da više neće dolaziti do ovakvih slučajeva. Od predsednika tražim samo da pravda bude zadovoljena - zaključila je Marica Mihajlović u emisijI "Uranak" na televiziji K1.

Otac preminule bebe kae da je zvao doktora, ali da on nije želeo da razgovara sa njim.

- Zvao sam doktora više puta, rekli su mi da se ne brinem i da će sve biti u redu sa Maricom i bebom. Od lekara nisam dobio nikakvu informaciju, Marica mi je javila da sa bebom nešto nije u redu i da će da je odvedu i Novi Sad, posle mi je javila i da je preminula - kaže Danijel Novakov i dodaje da zajedno sa advokatom pripremaju tužbu protiv dr Maksimovića. 

 

Ostavite komentar