Vesti > Društvo

Marković APELUJE: Žene moraju da budu HRABRIJE DA PRIJAVE NASILJE, a INSTITUCIJE koje brinu o žrtvama ODGOVORNIJE

On je zrazio je nadu da ćemo, u periodu koji je pred nama, posvetiti više pažnje u rešavanju ovog problema

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

18/05/2024 > 14:52

podeli vest:

Marković APELUJE: Žene moraju da budu HRABRIJE DA PRIJAVE NASILJE, a INSTITUCIJE koje brinu o žrtvama ODGOVORNIJE
Foto: Pixabay.com/Youtube PrintScreen/acomarkovic


Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Aleksandar Marković izjavio je danas, povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, da je problem nasilja nad ženama i dalje veoma izražen, kao i da nadležne institucije moraju biti jače, sa više nadležnosti, ali i odgovornosti u svom delanju.

- Poslednji u nizu tragičnih događaja koji se dogodio na Novom Beogradu, kao i brojni slučajevi ubistava žena koji se dešavaju čitav niz godina unazad, govore o tome da moramo da razmišljamo o korenima i uzrocima ovog problema i preduzimamo mere koje se pre svega odnose na prevenciju nasilja - rekao je Marković, saopštila je Narodna skupština.

Istakao je da imamo institucije kojima žene mogu da se obrate za pomoć, ali da one moraju biti jače u svom delanju.

- Zato apelujem na sve one koji su kao profesionalci uključeni u mere podrške i zaštite, da daju sve od sebe da prepoznaju problem, da pruže pomoć ženama i da njihove sumnje i strahove shvate ozbiljno. Ovom prilikom apelujem i na same žene, ali i na njihovo najbliže okruženje, porodicu i prijatelje, da nasilje na poriču, već da reaguju dok još ima vremena - rekao je Marković.

Izrazio je nadu da ćemo, u periodu koji je pred nama, posvetiti više pažnje u rešavanju ovog problema, ali i raditi na stvaranju društvenog i institucionalnog okruženja, koje će nasilju stati na put.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je u znak sećanja na 18. maj 2015. godine kada je u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno sedam žena za tri dana.
 

Ostavite komentar