Vesti > Društvo

Nekada najtraženije škole ĐACI SADA IZBEGAVAJU! Vukovci upisali MEDICINSKE ŠKOLE, niko neće ZANAT u RUKAMA!

Završen je još jedan upisni krug u toku školske godine 2023/2024. godine

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Milica Tošić

03/07/2024 > 11:56

podeli vest:

Nekada najtraženije škole ĐACI SADA IZBEGAVAJU! Vukovci upisali MEDICINSKE ŠKOLE, niko neće ZANAT u RUKAMA!
Foto: ATA Images


Završen je još jedan upisni krug u toku školske godine 2023/2024. godine, a prema podacima iz škola, u prvi razred srednjih škola možemo da zaključimo da je popularnost medicinskih škola i kod malih maturanata i dalje najveća, saopštio je Forum srednjih stručnih škola.

- U nekim sredinama je za upis u medicinske škole za smer medicinskitehničar bilo nephodno minimum 91,60 kao što je slučaj u Novom Pazaru, a za zubnog tehničara 88,60, dok je za farmaceutskog tehničara bilo neophodno minimum 87,90 bodova. U Vranju je za Medicinsku školu, smer medicinska sestra bilo neophodno minimum 91,66 bodova, a u Leskovcu 89,35. U Kragujevcu za upis u Medicinsku školu na smer medicinska sestra tehničar bilo je neophodno minimum 88,48 bodova, a za smer pedijatrijska sestra 88,39 bodova, a za farmaceutskog tehničara 89,79 bodova - navodi se u saopštenju.

Ovo nam pokazuje da su odlični đaci, čak i vukovci, upisivali medicinske škole.

- Među popularnim srednjim stručnim školama su i Vazduhoplovna akademija gde se za jedno mesto prijavilo i po četiri učenika, a gde je minimalni broj bodova za upis na smer aviotehničar bio 89,26. I drugi smerovi na ovoj školi su izuzetno popularni kod mladih maturanata, a bio je neophodan isti broj bodova kao i i za smer aviotehničar. Razlog popularnosti ove škole je dobra organizacija rada same škole, ali i dominantna praktična nastava i garantovano zaposlenje u zemlji, ali i inostranstvu - navodi Forum.

Elektrotehničke škole, naručito IT smer je doživeo pad kada je u pitanju minimalan broj poena za upis, a takođe je primećeno i manje interesovanje kod malih maturanata za ove škole.

- U elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" za smer tehničar informacionih tehnologija bilo je neophodno minimum 92,75 bodova. Gimnazije su tradicionalno popunjene u velikim gradovima blizu univerziteta i visokih škola. Najtraženija gimnazija je "Jova Jovanović Zmaj" u Novom Sadu gde je za prirodno-matematički smer bilo neophodno minimum 97,20 poena. I ostale gimnazije su u velikim centrima veoma popularne i bio je neophodan veliki broj bodova za upis. Zabrinjavajući podatak je da gimnazije u manjim sredinama poput Jagodine, Paraćina, Bora, Zaječara, Knjaževca, Velike Plane, Čačka i drugih mesta su ostale poluprazne ili je ostalo još mesta koja mogu biti popunjena u drugim upisnim rokovima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Srbija oskudeva sa dobrim majstorima, a pojedine srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta iako su u pitanju zanimanja koja su deficitarna i dobro plaćena. Na primer, zavarivači mogu da imaju primanja kao radnici u IT sektoru, ali interesovanje za ovaj profil je i dalje jako malo.

- Srbija oskudeva i u zidarima, a građevinske škole su nam prazne iako se u zemlji gradi više nego ikada. Zato smo prinuđeni da radnu snagu u građevinarstvu uvozimo iz Kine, Turske i drugih zemalja. Poljoprivredne škole bi trebalo da budu među najtraženijim u našoj zemlji. Zato apelujemo na nadležne da urade sve što je u njihovoj moći kako bi ovi profili bili promovisani. Takođe predlažemo da se uradi bela knjiga za poljoprivredne škole.

Ostavite komentar