Vesti > Društvo

DEVOJČICA IZ SRBIJE SE IZGUBILA U GRČKOJ! Ovo je 3. slučaj od početka sezone - KO JE KRIV za gubljenje dece?

Drama u grčkom letovalištu dobila je srećan epilog zahvaljujući našim hrabrim ljudima

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

06/07/2024 > 13:04

podeli vest:

DEVOJČICA IZ SRBIJE SE IZGUBILA U GRČKOJ! Ovo je 3. slučaj od početka sezone - KO JE KRIV za gubljenje dece?
Foto: AP Photo/Petros Giannakouris


Prava drama se juče odvijala u jednom od omiljenih letovališta Srba u Grčkoj, kada se devojčica po imenu Ilijana izgubila. Srećom, do nje su došli prvi naši ljudi koji su letovali dole, a ubrzo su se pojavili i roditelji, te je drama u Nei Poriju uspešno okončana. 

Ovo je treći slučaj gubljenja dece od početka sezone, a ovaj put, agonija roditelja je brzo završena. Za sada se ne zna kako je došlo do toga da se devojčica iz Srbije izgubi. Ono što je potvrđeno kroz ovaj slučaj, grčke grupe na Fejsbuku dosta pomažu prilikom ovakvih situacija, budući da je od apela do pronalaska deteta prošlo malo vremena. 

Zahvaljujući Srbima koji su pravovremeno reagovali i zadržali devojčicu kod jednog od restorana na šetalištu, a potom oglasili to unutar Fejsbuk grupe "Grčka uživo" ona je vraćena roditeljima.

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

 
Gde se izgubila devojčica iz Srbije?

- Nei Pori, devojčica u plavo zelenoj haljinici se izgubila i nalazi se kod restorana Bookovo, odaziva se na ime Ilijana, roditelji da dođu po nju odmah - pisalo je u inicijalnoj objavi juče u večernjim časovima.

Ubrzo nakon toga, žena koja objavila apel, obavestila je sve da je devojčica vraćena roditeljima. "Došli su roditelji po dete", napisala je ona. 

Kao i uvek u ovakvim slučajevima, krivica je svaljena na roditelje, te je bilo dosta pogrdnih komentara.

Međutim, bilo je i onih koji su imali razumevanja za njih, navodeći da je učestalost gubljenja dece na plaži produkt više faktora.

- Problem je slojevit i iziskuje bas duboku analizu, ali za sada, budimo srećni što postoji ova grupa i njoj slične - napisala je ova korisnica.

Foto: K1info/Shutterstock

 
Za gubljenje dece nisu krivi samo roditelji

Neverica usled učestalost bila je prisutna i u tonu muškarca iz Srbije. 

- Gde su ona srećna vremena, kada su gubili burme? - napisao je on.

Ipak, možda najrealnije mišljenje iznela je žena iz Srbije po imenu Danijela. Govoreći iz ugla osobe koja je kao mala znala da se zanese i odšeta, pružila je ljudima širu sliku.

- Nikada nisam pomislila da su roditelji kojima dete odleprša loši. Razlog krajnje jednostavan. Kada sam bila mala, redovno sam znala da odlutam. Koliko god da su me čuvali, a zaista jesu. Prvo sećanje koje imam je da mi je palo na pamet, da odem do hotela da vidim da li je ostalo od doručka viška marmelade i maslaca. U tadašnjoj glavi, bila sam sigurna da znam put od plaže do hotela. Promašila sam skretanje i završila na kraju plaže koja je bila ograničena žicom. Tu sam se rasplakala i nisam mogla da se setim imena ni oca ni majke. Imala sam četri godine. Šokove sam im sve do sedme godine redovno priređivala. Znam da su svaki put bili danima izbezumljeni i da nisu skidali oči sa svakog mog pokreta. Pa opet prođe neko vreme pa im se opet izgubim. Dečija glava je čudo. Moram dodati da se sećam da sam imala potpuno pogrešnu percepciju distance. Sve mi se činilo da je to neko mesto baš blizu. Odmah tu iza ćoška i slično - napisala je ona na kraju posta unutar grupe "Grčka uživo"-

Foto: FACEBOOK/RADULOVIK SASKO

 
Naučite decu šta da rade ako se izgube

Ukoliko imate decu školskog ili predškolskog uzrasta, možda ne bi bilo loše da porazgovarate sa njima na ovu temu i date im uputstva šta da rade ukoliko dođe do toga da se izgube na plaži, ulici i ne mogu da vas pronađu, piše portal "Grčka info". 

Pomozite deci da zapamte vaše osnovne informacije

Ako se dete izgubi uprkos vašoj budnoj pažnji, potrudite se da ima sa sobom vaše kontakt podatke. Podaci, prema sajtu "Grčka info" treba da sadrže sledeće stavke kako biste imali više mogućnosti za pomoć u pronalaženju vašeg deteta:

  • Ime i prezime deteta 
  • Vaše ime i prezime
  • Vaš broj telefona
  • Vaš e-mail

Ostavite komentar