Vesti > Društvo

Đedović Handanović o pretnjama zbog Jadra i planovima: Nema loših projekata, a bez rudarstva nema života...

Nema nemogućih projekata. Ima loših tehničkih, tehnoloških i inžinjerskih rešenja, smatra ministarka

Izvor: K1info

04/09/2024 > 12:41

podeli vest:

Đedović Handanović o pretnjama zbog Jadra i planovima: Nema loših projekata, a bez rudarstva nema života...
Foto: K1 televizija


U poslednjim danima, zaposleni u Ministarstvu rudarstva i energetike suočavaju se s ozbiljnim pretnjama u vezi sa projektom "Jadar". 

Te pretnje upozoravaju na moguće bezbednosne rizike ako se rad na ovom projektu nastavi. Gostujući u emisiji "Uranak" na televiziji K1, ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, odgovarila je  na brojna pitanja šta su činjenice, a šta dezinformacije u vezi s iskopavanjem litijuma, kada se očekuje završetak studija o uticaju na životnu sredinu, i koliko smo zaista blizu realizaciji projekta "Jadar"?

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Jako je loše što se priča o jednom projektu za i protiv, pretvoriila u priču protiv rudarske i geološke struke, a mi bez tih stručnjaka, nemamo struje svaki dan. Ne možemo ništa da sagradimo u Srbiji, a da nemamo određenih geoloških istraživanja i ispitivanja. Moramo da budemo više oprezni, ali toliki broj ljudi koji je izgovorilo neverovatan broj dezinformacija je izrečen, o otvaranju 150 rudnika, istraživanjima u Požarevcu, Šapcu, Požegi, Nišu, što nema veze sa litijumom. Apelujem da mediji prvo provere informacije, pre nego što se objave" - rekla je Handanović  i dodaje:

- Preuveličavaju se stvari, verovatno da bi se izazvao strah od nepoznatog - dodala je.

Dubravka Đedović Handanović smatra da nema loših projekata.

- Nema nemogućih projekata. Ima loših tehničkih, tehnoloških i inžinjerskih rešenja. U današnje vreme doba tehnologije i nauke, možete da minimizirate negativan uticaj na životnu sredinu. Imate dva izbora, jedan je da ne radite ništa i da industrijski rast i razvoj stane. Druga je da sve što izgradimo ima neki uticaj, ali samo je pitanje kako upravljati rizicama, da ih smanjite, da ih svedete na kontrolisanu meru i da onda kažete, da to može da se prihvati - objašnjava.

- Naš površinski kop u Kolubari je 60 hiljada hektara i to ko je video, za njega zaista izgleda zastrašujuće veliko. Ovo je podzemni rudnik na skoro 300 puta manjoj površini. Mi smo rudarska zemlja i mi moramo da zaštitimo naše rudare i da im obezebedimo da rade. Kako budemo smanjivali proizvodnju iz uglja, tako moramo da prelazimo na neke druge poslove i tehnologije. Mislim da su mineralne kritične sirovine, jedan od moguće tranzicije"- objašnjava Handanović i dodaje da se na te sirovine prelazi zato što su bezbednije za životnu sredinu, ali i zato što su potrebne daljem industrijskom razvoju. 

- Kritične sirovine su potrebne za svaki vetro park, solarni panel, skladištenje energije bez kojih nema obnovljivih izvora energije i za čistije izvore saobraćaja, a to su električna vozila. Čitava ova priča je ispolitizovana, toliko se pretvorila, od priče za zaštitu životne sredine koja je pokrenuta pre dve i po godine, do rušenja jedne vlasti i legitimno izabranog predsednika, u smislu stavljanja u konotaciju zaštitu životne sredine, na koju niko ne može da ostane imun, jer svi želimo zdraviji vazduh i čistiju vodu - rekla je ministarka rudarstva i energetike i kaže da je kompanija napravila nekoliko grešaka što se tiče javnog mnjenja.

- Kompanija je u ovom konkretno slučaju napravila dosta grešaka, u smislu pojašnjavanja i objašnjavanja. Nije se dovoljno komuniciralo. Te velike kompanije su fokusirane na svoj rad, ne razmišljaju toliko o javnom mjenju, a mislim da je bolje trebalo osluškivati. Posao Vlade Republike Srbije je da skrotinizujemo svaki zahtev koji dođe na naš sto, bilo kog privatnog ili stranog investitora i kao što radimo u skladu sa zakonom, da unapređujemo i poboljšavamo naš zakkonski okvir, da zaštitimo što više i RS i njene građane, a da opet dozvolimo rasst i razvoj, ali sa druge strane da podižemo i postavljamo standarde i kriterijume, kada su ekološki standardi u pitanju, ali i kada je u pitanju industrijski i tehnološki razvoj, da se povezujemo sa industrijskim zemljama. Evropka Unija, toliko je kritikovan Memorandum o saradnji sa EU koji smo potpisali 19. jula, kada je kancelar Šolc bio u Srbiji sa visokim zvaničnicima, evropske komisije upravo ide u tom smeru, da podižemo naše standarde - dodala je. 

- Ključ je da mi dođemo do finalnog proizvoda u našoj zemlji, jer to ima najveće ekonomske vrednosti, a ovakav projekat može da bude prilika za najveću investiciju ikada u Srbiji, procenjena je na preko 6 milijardi evra i da uposli preko 20 hiljada visoko kvalifikovanih ljudi. Doprinos samo ovog projekta je procenjen na preko 16 posto bruto društvenog proizvoda, što je oko 12 milijardi evra godišnje više nego danas, a kako bude rastao naš BDP tako će relativna cifra da raste - rekla je Đedović Handanović. 

Ministarka rudarstva i energetike takođe napominje da će Finska pre nas otvoriti rudnik litijuma, ali i da će imati površinski kop koji je mnogo rizičniji po životnu sredinu. 

Inače, ministarka danas putuje u Loznicu.

- Cilj nam je da u ovom trenutku svedemo širenje dezinformacija na minimum - zaključula je Đedović Handanović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar