Vesti > Društvo

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO RODITELJE! Zašto 100 učenika ne dolazi na nastavu u ovoj OSNOVNOJ ŠKOLI?

Psiholog Željko Mašović smatra da mešanje odeljenja u prethodnim godinama nije donelo značajne rezultate

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

12/09/2024 > 12:47

podeli vest:

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO RODITELJE! Zašto 100 učenika ne dolazi na nastavu u ovoj OSNOVNOJ ŠKOLI?
Željko Mašović i Darko Eger - Foto: K1 televizija


Više od nedelju dana, oko 100 učenika sedmog razreda Osnovne škole "Ljuba Nenadović" ne pohađa nastavu zbog rasformiranja pet odeljenja. 

Ova odluka izazvala je zabrinutost među roditeljima i učenicima, koji se pitaju zašto su odeljenja "rasturena" i da li je odluka u skladu sa zakonom.

O ovoj temi u emisiji "Uranak" na K1 televiziji govorili su direktor škole Đurom Kosićem, kao i sa predstavnicima roditelja, Darkom Egerom, predsedniikom direktorom Aktiva škola Novog Beograda, i Željkom Mašovićem, psihologom.

Darko Eger objašnjava da su jedini nadležni za procenu zakonitosti i strukture u školi prosvetni inspektori. 

- Ono što oni utvrde i napišu, to je tako - rekao je Eger.

Foto: K1 televizija

 

On dodaje da je direktor odgovoran za zakonitost rada škole i da je postupio u skladu sa pravilnikom o formiranju odeljenja, prema novom zakonu koji je donet na proleće.

Psiholog Željko Mašović smatra da mešanje odeljenja u prethodnim godinama nije donelo značajne rezultate. 

- Kod nas to mešanje odeljenja nije potrebna, postojalo je to ranije u petim razredima, ali se nije pokazala značajna razlika u tom mešanju odeljenja. Ovde je veća problematiika, jer je u pitanju šesti na sedmi razred.  Imamo problematiku kada postanemo deo neke grupe, a onda dođe do naglog odvajanja - rekao je Mašovič. 

On dodaje da je ranije bilo odeljenja sa do 40 učenika i da nije bilo ovakvih problema , a da se sada smatra da je optimalan broj do 25, a poželjno je čak 20 učenika po odeljenju.

Roditelji i đaci su izrazili nezadovoljstvo trenutnim sistemom. Darko Eger ističe da je direktor dužan da štiti zakonitost rada i da bi prekršaj bio ozbiljan da nije postupio prema pravilima. 

- Direktor je odgovoran za sve vaspitno-disciplinske probleme i mora da se pridržava zakona. Prosvetna inspekcija će utvrditi sve nepravilnosti - kaže Eger.

Foto: K1 televizija

 

On dodaje da roditelji često prekomerno uplivavaju u život škole, što može dodatno otežati situaciju.

Mašović smatra da je važno da roditelji budu uključeni u rad škole. 

- Treba da postoje udruženja roditelja i nastavnika. To bi bila odlična prilika da se svi sastanu i dogovore ili predlože rešenja. Preporučujem da se sastaju barem jednom mesečno. Bilo bi bolje da svi roditelji prisustvuju tim sastancima i iznesu svoja mišljenja - objašnjava Mašović.

On dodaje da je važno razmotriti i mišljenja dece. Ako im smeta što su u novom okruženju, to može biti znak problema. 

- Problem možda nije samo u broju učenika u odeljenju, već u tome što neki odbijaju da se druže sa novim članovima. Ako postoje disciplinski problemi, možda je jedino rešenje premestiti učenike u druga odeljenja ili razdvojiti ih - zaključio je Mašović u emsiji "Uranak" na televiziji K1. 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar

Aleksandar

Ovoje blago receno TUGA.Dva strucnjaka koja su dosli da pricaju o nastalom problemu a ne znaju ni o kom se razredu radi.Jedan prica osmi ,drugi kaze koliko sam informisan sesti.

13.09.2024 14:08