Vesti > Društvo

REVOLUCIJA U HEMATOLOGIJI: Otkrivena je NOVA KRVNA GRUPA, a stručnjaci za K1 objašnjavaju kako će uticati na PACIJENTE

Otkrivena nova krvna grupa MAL donela je revoluciju u hematologiji i otvorila nova vrata za razumevanje ljudske biologije

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/09/2024 > 13:35

podeli vest:

REVOLUCIJA U HEMATOLOGIJI: Otkrivena je NOVA KRVNA GRUPA, a stručnjaci za K1 objašnjavaju kako će uticati na PACIJENTE
dr Snežana Jovanović Srzentić u Uranku - Foto: K1 televizija


Naučnici iz Velike Britanije i Izraela postigli su značajan napredak u istraživanju krvnih grupa, što ima važne implikacije kako za lekare, tako i za pacijente.

U ovom kontekstu, postavlja se pitanje: šta ovaj novi sistem krvnih grupa znači za medicinsku praksu i kako će uticati na pacijente?

 O tome, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, razgovaramo sa dr Snežanom Jovanović Srzentić, koja će nam pružiti uvid u posledice ovog otkrića i njegov značaj u svakodnevnoj medicini.

- Ovaj novi krvnogrupni sistem predstavlja jedan od niza krvnih sistema o kojima imamo saznanja, ali koji nisu dovoljno istraženi. Postoji više od 360 krvnih grupa, koje se nalaze isključivo na crvenim krvnim zrncima. Često se fokusiramo na ABO sistem, ali to je samo deo šire slike, a takođe je i RH faktor često pogrešno nazvan. Istraživanja koja su trajala više od 50 godina dovela su do otkrića genetske osnove jednog krvnog grupnog antigena za koji se smatralo da je prisutan kod svih ispitivanih osoba, osim kod onih koje imaju neki oblik karcinoma ili zloćudnog tumora krvi. Taj krvnogrupni sistem se zove Mal, a krvna grupa ima neobično obeležavanje ANYJ, odnosno inicijale prve dve osobe koje su stvorile antitela protiv te krvne grupe - rekla dr Srzentić:

- Postoji 47 sistema, prvi je ABO, a ovo je 47, jer je novo otkriveni i ta krvna grupa je značajna po tome što se ovim istraživanjima pokazalo, da nemaju samo bolesni ljudi ovaj antigen, nego i neke zdrave osobe.

Foto: K1 televizija

 

Na pitanje čemu služe ti krvnogrupni sistemi, doktorka kaže:

- Mi smo upoznati s krvnim grupama ABO i RH statusom, koje se uvek određuju tokom trudnoće ili pre operacija. Ova dva sistema su klinički najznačajnija jer je od suštinskog značaja da damo odgovarajuću kompatibilnu krv unutar ABO i RH sistema. Međutim, i ovih 360 krvnih grupa može biti izuzetno značajno, jer ako osoba nema određenu krvnu grupu, a prima krv od osobe koja je ima, može doći do stvaranja antitela. U tom slučaju, svaka sledeća transfuzija mora biti isključivo iz iste krvne grupe - rekla je doktorka i objašnjava:

- U trenutku kada osoba nema antigen iz MAL sistema i primi krv od nekoga ko ga ima, može doći do stvaranja antitela protiv tog sistema. Sledeći put, kada putem naših ispitivanja utvrdimo da ste stvorili antitelo, ta osoba ne sme da primi krv koja sadrži taj antigen, već isključivo krv koja ima karakteristike kao i krv te osobe. U suprotnom, može doći do razaranja primljene krvi, što može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući i smrtnu opasnost - rekla je doktorka. 

Zlatna krv

- U našoj zemlji je bila jedna gospođa koja je bila popularna pre 20 godina, a pisalo se o njenoj retkoj krvnoj grupi unutar RH sistema. Pozvana je da da svoju krv jednom Švajcarcu, a tada su je prozvali 'gospođom sa zlatnom krvlju', jer se radilo o RH0 krvnoj grupi. Ova krvna grupa nema nijedan od 56 antigena iz krvnog grupnog sistema - zaključila je dr Snežanom Jovanović Srzentić u emisiji "Uranak" na televiziji K1. 

BONUS VIDEO

Ostavite komentar