Vesti > Društvo

LITIJUM RAZVOJNA ŠANSA za Srbiju: Irena Vujović za K1: "Ukoliko studija ne bude dobra, projekat neće zaživeti!"

Ministarka zaštite i životne sredine istakla je važnost usklađivanja sa svetskim standardima

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

27/09/2024 > 11:35

podeli vest:

LITIJUM RAZVOJNA ŠANSA za Srbiju: Irena Vujović za K1: "Ukoliko studija ne bude dobra, projekat neće zaživeti!"
Foto: K1 televizija


U okviru rasprava o trenutnim rudarstvenim projektima u Srbiji, ministarstvo je istaklo važnost transparentnosti i zaštite životne sredine kao ključne prioritete. U emisiji "Uranak" na televizijI K1, ministarka zaštite i životne sredine, Irena Vujović, iznela je svoja viđenja i planove za naredni period.

- Tim prvim predatim dokumentom, moje kolege i ja nismo bile zadovoljne i tražile smo dopune. Nedostajale su nam neke važne stvari, pre svega za građane Srbije. Znali smo da to postoji i želela sam da u tom prvom koraku sve bude transparentno, kako bi građani mogli na osnovu toga postavljati pitanja. Trenutno je na javnom uvidu zahtev za obim i sadržaj. Pored toga što se nalazi online, takođe je dostupan na sajtovima opština Krupanj i Loznica, a može se izvršiti uvid i kod nas u ministarstvu. Veoma detaljno ćemo razmatrati sve aspekte - izjavila je predstavnica ministarstva.

Foto: K1 televizija

 

U nastavku, ona je naglasila da se trenutno radi na rešenju i obimu sadržaja vezano za prvu fazu koja se odnosi na rudarstvo.

- U periodu od godinu dana mogu da predaju studiju vezanu za tu prvu fazu. Onda nas očekuju još dve faze: zahtev za određivanje obima i sadržaja, pa rešenje, izrada studije, kao i procesni deo i deo otpada. Zbog toga možemo reći da u naredne dve godine sigurno neće početi sa eksploatacijom, a možda to nikada neće ni biti, jer ukoliko studija ne bude dobra, projekat neće zaživeti - dodala je.

Ona je takođe naglasila važnost usklađivanja sa svetskim standardima:

- Trudimo se da sve bude transparentno i da kroz naše zahteve, zakone i standarde postignemo što bolje rezultate. Bićemo potpuno beskompromisni kada je u pitanju zaštita životne sredine i zdravlje ljudi. Veoma je važno da kompanija odgovori na sve zahteve, kako bismo smanjili negativni uticaj na minimum.

Foto: K1 televizija

 

Istakla je značaj dijaloga ljudi koji su protiv kopanja litijuma

- Imali smo konstruktivnu raspravu sa ljudima koji su protiv, ali su postavljali smislena pitanja i dobijali stručne odgovore. To je i najvažnije, da zajedničkim snagama dođemo do najboljeg rešenja. Imaćemo mogućnost da koristimo evropske stručnjake kroz sporazume koje imamo sa EU, kao i šire. Na tome ćemo insistirati, jer je ovaj projekat izuzetno važan za razvoj Srbije i nećemo dozvoliti njegovo zaustavljanje na osnovu pretpostavki - dodaje Irena Vujović.

Tokom grejne sezone često se bavimo zelenom agendom, ministarka Vujović je istakla i koliko to zaista košta.

- Ispunjenje ciljeva iz Zelene agende košta 27 milijardi evra. Međutim, niko od stručnjaka nam nije rekao kako da dođemo do tih sredstava. Ako ne iskoristimo priliku za razvoj litijuma i novu fabriku, kao i ne privučemo druge strane investitore, to je u redu, ali u tom slučaju ne možemo očekivati ispunjenje svih tih ciljeva. ovoreći o električnim automobilima, to je jedna od mera za poboljšanje kvaliteta vazduha. Takođe, višak solarne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, koja predstavlja čistu zelenu energiju, može se skladištiti u baterijama, uključujući i one od litijuma. Sve je to međusobno povezano, ali, naravno, od svega toga neće biti ništa ukoliko se ne ispune svi ekološki standardi, čak i oni stroži od onih koji trenutno važe u našoj zemlji. skoro ćemo pred poslanicima predstaviti četiri nova zakona usklađena sa evropskim direktivama - objasnila je.

Kada je reč o reciklaži, ministarka je naglasila: 

- Životna sredina se suočava s velikim problemima. Situacija nije sjajna, ali se trudimo da rešimo višedecenijske izazove. To ne može da se reši u jednom danu, niti može da se postigne bez strategije i dokumentacije koja će nam pomoći u rešavanju ovih dugotrajnih problema. Ne možemo jednostavno zatvoriti deponiju koju građani koriste već 50 godina, a da pritom nemamo alternativna rešenja. Gde će sa tim otpadom? Otvoriti novu deponiju nije rešenje, jer se tako situacija ponovo vraća na isto - kaže ministarka Vujović i dodaje: 

- Ukoliko  ne otvorimo novu sanitarnu deponiju ili ceo regionalni centar za upravljanje otpadom, neće biti moguće uspostaviti efikasan sistem reciklaže. Naš cilj je da recikliramo i poštujemo principe cirkularne ekonomije, kao i da iz otpada dobijemo toplotnu ili električnu energiju, slično onome što se već radi na deponiji u Vinči. Po prvi put gradimo regionalne centre za upravljanje otpadom. Ovi centri obuhvataju deponije, linije za separaciju otpada i mehaničko-biološki tretman za biološki otpad, kao i transferne stanice u opštinama - kaže ministarka i dodaje:

- Odvojili smo sredstva i razmišljali o izvorima finansiranja kako bismo ulagali u zelenu infrastrukturu. Sada imamo priliku da investiramo 30 miliona evra u regionalni centar u Dubokoj, Užice, čime ćemo značajno unaprediti sistem upravljanja otpadom.

Ministarka je svoje gostovanje završila temom o rebalansu budžeta.

- Ministarstvo zaštite životne sredine će dobiti dodatna sredstva u okviru rebalansa budžeta, jer smo ove godine započeli brojne infrastrukturne projekte. Od 2020. godine, budžet za životnu sredinu iznosio je 5,8 milijardi dinara, a sa ovim rebalansom za 2024. godinu, on će dostizati 21,5 milijardi dinara - zaključila je ministarka Irena Vujović u emisiji "Uranak" na televiziji K1. 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar