Vesti > Društvo

Kakvi će biti zahtevi MMF-a prema Srbiji za 2025. godinu? Stručnjak objasnio, u ovome je KLJUČ

Gosti u emisijI "Uranak" na televiziji K1 bili su prof. dr Mihajlo Rabrenović i prof. dr Ljubodrag Savić

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

04/10/2024 > 10:48

podeli vest:

Kakvi će biti zahtevi MMF-a prema Srbiji za 2025. godinu? Stručnjak objasnio, u ovome je KLJUČ
Foto: K1 televizija


Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravi u Srbiji radi završne revizije aktuelnog stend-baj aranžmana. Ključno pitanje koje se postavlja je kakvi će biti zahtevi MMF-a za 2025. godinu i prema kojim merama će se krojiti državni budžet?

O ovim temama u emisiji "Uranak" na televiziji K1, govorili su gosti prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strateški menadžment, i prof. dr Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta.

- Srbija je naučila šta MMF očekuje od nas, ali smo takođe shvatili šta možemo očekivati od njih. Neće biti iznenađenja, izveštaj će biti pozitivan i verujem da ćemo nastaviti saradnju sa MMF-om - rekao je prof. dr Ljubodrag Savić i dodao:

- MMF je izuzetno važan, ne samo zbog svetskih investitora, već i zbog nas. On predstavlja poslednju liniju odbrane kada neka vlast pokuša da troši mimo svih granica. Iako ne primećujemo uvek sve njihove zahteve, MMF nam pomaže. Kada MMF potvrdi da je sve u redu, to uliva poverenje investitorima. S druge strane, negativna ocena navodi svakog investitora da preispita gde će uložiti svoj novac.

Foto: K1 televizija

Prof. dr Ljubodrag Savić

Na pitanje o temeljnim ekonomskim merama iz poslednjih 12 godina, Savić je objasnio šta je ključ.

- Stabilne javne finansije su ključ. Javni dug je daleko ispod 60% BDP-a, što je pozitivno ocenio MMF. Zemlje oko nas premašuju ove kriterijume, ali i mi imamo svoje izazove. U periodu 2014–2018. godine prošli smo kroz mere štednje koje su najviše pogodile penzionere, ali su te mere dale rezultate. Danas imamo jednu od najvećih stopa rasta u Evropi i uspevamo da držimo inflaciju pod kontrolom - rekao je on.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović je objasnio važnost saradnje sa MMF-om.

- Godine 2012. suočili smo se s ozbiljnom finansijskom krizom, kada u državnoj kasi nije bilo dovoljno novca za plate, penzije i socijalna davanja. Preduzete su teške, ali neophodne mere koje su dale rezultate. Kada MMF pohvali određene reforme, to je snažan signal za investitore o stanju finansija u Srbiji - rekao je on.

Foto: K1 televizija

Prof. dr Mihajlo Rabrenović

Rabrenović je takođe naglasio važnost modernizacije elektroenergetskog sektora.

- Elektroprivreda Srbije postaje modernije tržišno preduzeće, a implementacija zelene agende kroz vetroparkove i solarne panele je u toku. Uz to, proces digitalizacije, poput uvođenja digitalnih brojila, omogućiće lakše i efikasnije očitavanje potrošnje električne energije - rekao je on.

S obzirom na sve ove reforme, stručnjaci veruju da će MMF pohvaliti napredak Srbije i da će dalja saradnja doneti pozitivne rezultate.

- Svako ulaganje otvara nova radna mesta. Investicije podstiču produktivnost uvođenjem novih tehnologija, što povećava efikasnost rada. Kroz te procese investicija često se mogu privući i strana ulaganja, jer stabilna ekonomija može to obezbediti. Na kraju, dugoročna održivost proizvodnih procesa doprinosi ekonomskoj održivosti i rastu - zaključio  je prof. dr Rabrenović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar