Vesti > Društvo

Apel iz Čačka potomcima: Evo gde će biti izmešteni VAŠI NAJROĐENIJI ako godinama niste platili GROBNO MESTO

Grobna mesta da se ponude ili u viđenom stanju ili ćemo takva grobna mesta, ako do toga dođe, ponuditi preuređena tržišištu, kaže Juković

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

04/10/2024 > 20:22

podeli vest:

Apel iz Čačka potomcima: Evo gde će biti izmešteni VAŠI NAJROĐENIJI ako godinama niste platili GROBNO MESTO
Foto: Tanjug/Branko Lukić


Rukovodilac Radne jedinice "Groblje" Javnog komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" Čačak Dragica Juković izjavila je da se prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima dozvoljava ekshumacija posmrtnih ostataka pokojnika i ponovna izdaja grobnog mesta 10 godina nakon poslednje uplate zakupa mesta

- Zakon dozvoljava da se iz grobnih mesta koja nisu ponovo zakupljena pokojnici premeštaju u zajedničku grobnicu. Još uvek nismo počeli sa tom praksom, ali je pre par godina objavljen spisak grobnih mesta za koje naslednici pokojnika, ukoliko postoje, nisu platili zakup za nekoliko decenija unazad - rekla jer ona.

To je, objašnjava ona, bila jedna od mera da se pronađu naslednici i dodaje da će, ukoliko dođe do sprovođenja mere ekshumacije pokojnika iz "zaboravljenih" grobova, njihovi posmrtni ostaci biti premešteni u zajedničku grobnicu na samom groblju, dok će sada prazna grobna mesta biti ponovo ponuđena na tržištu.

 

- Grobna mesta moraju da se ponude ili u viđenom stanju ili ćemo takva grobna mesta, ako jednoga dana do toga dođe, preurediti i onda pustiti u promet. O ceni će se odlučivati tog momenta za svako grobno mesto pojedinačno - izjavila je Juković.

Gradsko groblje u Čačku je jedno od najvećih grobalja jer u jedinstvenoj celini se nalaze i staro i novo gradsko groblje, za razliku od mnogih gradova gde su oni lokacijski razdvojeni. 

Nedostatak prostora za sahranjivanje se rešava tako što grad Čačak otkupljuje parcele od okolnih korisnika, urbanističkim planovima se tačno zna koje su parcele predviđene i te parcele daje nama na korišćenje. Mi na njima izgradimo grobna mesta koja puštamo u promet našim korisnicima - rekla je Juković.

Gradsko groblje u Čačku poslednjim proširenjima se toliko približilo seoskom groblju u MZ Loznica, zbog čega se, prema rečima upravnice, u narednim godinama očekuje spajanje ta dva groblja.

BONUS VIDEO:



 

Ostavite komentar