Vesti > Društvo

Jedan od NAJOPASNIJIH VIRUSA stigao u Evropu? Do 90 odsto zaraženih UMRE, a evo treba li SRBIJA da strahuje

Virus se prenosi direktnim kontaktom, uglavnom preko životinja, a čak dva slučaja bila su zabeležena u Srbiji

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

06/10/2024 > 13:41

podeli vest:

Jedan od NAJOPASNIJIH VIRUSA stigao u Evropu? Do 90 odsto zaraženih UMRE, a evo treba li SRBIJA da strahuje
Foto: Shutterstock


Juče je nastao pravi haos na železničkoj stanici u Hamburgu kada je voz zaustavljen i evakuisan, a stanica zatvorena zbog bojazni da se pojavio jedan od najopasnijih virusa na planeti - Marburg. Prema nekim procenama, smrtnost od marburškog virusa iznosi i do 90 odsto, zato se smatra i jednim od najopasnijih na planeti. 

Epidemija smrtonosnog virusa, koji je izolovan krajem šezdesetih godina u gradu Marburgu u Nemačkoj, u nekoliko talasa pogodila je svet, a dva slučaja zaraze čim je virus otkriven, još 1967. godine, zabeležena su i u Srbiji. 

Epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović jedan je od lekara koji su bili upoznati sa celim slučajem. Kako je dr rekao za "Blic" i dalje se živo seća slučaja koji je tada potresao sve. Napominje i da uvek postoji mogućnost zaražavanja i ističe da se prenosi na sledeći način:

  • u kontaktu sa životinjama
  • preko sluznice
  • seksualnim putem

- Uvek postoji mogućnost zaražavanja. Ovi studenti u Nemačkoj koji su imali simptome slične marburškoj groznici zadržani su izolovani, kao i svi oni koji su bili u kontaktu sa njima. Tri nedelje traje karantin, mada virus može da se ispolji i nakon nekoliko dana - objasnio je dr Radosavljević. 

Foto: K1info/Shutterstock

 

Dr Radosavljević objašnjava i da se virus prenosi direktnim kontaktom, i to uglavnom preko životinja. Kod nas su se lečili veterinar Živko Stefanović i njegova supruga. Veterinar Živko bio je jedan od prvih zaraženih ovim smrtonosnim virusom u Evropi. 

- Kod nas su lečili veterinara i njegovu suprugu. Tada je je bila jedna pošiljka zelenih majmuna, koja je išla letom iz tropske Afrike za Hamburg, ali preko Londona, gde su se najverovatnije majmuni i zarazili - priseća se dr Radovanović. 

Virus je te godine zarazio 31 osobu. Od zaraze je umrlo 7 osoba. U Marburgu i Beogradu, kao i u Frankfurtu, bolešću su bile zahvaćene osobe koje su u laboratorijama radile na identifikaciji Marburg virusa. Ova opasna zaraza od tada je imala nekoliko zabeleženih epidemija u Ugandi, Keniji, Angoli i Kongu, a prosečna smrtnost iznosi 50 odsto, dok je u nekim slučajevima i 90 odsto.

Simptomi Marburg virusa

Dr Živko Stefanović, koji se zarazio tokom obdukcije zelenih majmuna, imao je teži oblik ovog oboljenja. Prema rečima profesora doktora Zorana Radovanovića, teži oblik ove groznice ima sledeće simptome: 

  • gušobolja
  • glavobolja
  • malaksalost
  • temperatura
  • dijareja
  • promene na koži

Dr Radovanović ističe da se najteži oblici ispoljavaju otkazivanjem organa poput bubrega i jetre.  Sa druge strane, njegova supruga gotovo i da nije imala simptome, te da nisu ni znali da je zaražena dok joj nije izvađena krv. 

Kada je u pitanju lečenje ovog virusa, za sada nema konkretnog leka, već se leči simptomatski.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar