Vesti > Društvo

Otac UBIJENE devojčice Angeline za K1: KOSTA je zločinac, ali je i ŽRTVA! (VIDEO)

Odgovorio je na većinu pitanja, pružajući dovoljno materijala da potvrdimo naše sumnje da su roditelji direktno umešani

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

09/10/2024 > 13:42

podeli vest:

Otac UBIJENE devojčice Angeline za K1: KOSTA je zločinac, ali je i ŽRTVA! (VIDEO)
Foto: K1 televizija


Šokantne tvrdnje dečaka ubice iz Ribnikara, Koste Kecmanovića, tokom svedočenja u Specijalnom sudu izazvale su veliku pažnju. 

"Majka je stalno vikala na mene i tražila da budem najbolji, otac me vodio u streljanu. Da nisam imao pristup pištoljima, ne bih ubio," rekao je Kosta. Ove reči postavljaju ključna pitanja o tome kakav uticaj će svedočenje imati na tok krivičnog postupka. Takođe, u "Uranku" razmatramo kako su se roditelji ubijene dece osećali u svetlu ovih saznanja. 

O ovim pitanjima razgovarali smo danas sa Anđelkom Aćimovićem, ocem ubijene Angeline Aćimović, advokatom Stevanom Ćordom i sudskim veštakom i psihologom Radoslavom Svičevićem u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Sudski veštak i psiholog ističe da se karakter deteta oblikuje na rođenju

- Odgovor može da bude povezan sa aktuelnom situacijom i mojim prethodnim odgovorima nakon ovog tragičnog događaja. Radi se o istoj osobi koja na različite načine ispoljava svoje ličnosti. Suština ličnosti, ponovo ističem, je narcisoidni karakter - rekao je Svičević i dodao:

Kada novorođenče ne doživljava toplinu dolazi do disbalansa ličnosti

- Mislim da postoji velika saglasnost u tome da se radi o karakternoj ličnosti. Svako može dodati nešto uz to, a to je da postoji i deo sadističke ličnosti. Sadizam podrazumeva uživanje u nanošenju bola drugoj osobi. Na to utiče nekoliko faktora koji oblikuju takav karakter, uključujući i period novorođenčeta. U trenutku kada novorođenče ne doživljava toplinu, sigurnost i zaštitu, dolazi do disbalansa u razvoju ličnosti. U suprotnom, jedini izvor zadovoljstva za novorođenče postaje njegovo sopstveno telo, što može značiti da je odbačeno od majke. Ovaj trenutak se često događa kada majka počinje da doji dete. Iskusni psiholozi su pre 50 godina uveli pojam 'zle majke' ili 'zle dojke', što podrazumeva odsustvo ljubavi i pažnje u roditeljstvu, kao i nedostatak spremnosti na žrtvovanje sebe za dete koje ima te potrebe. Ako se te dečije potrebe ne zadovolje, dete počinje da se fokusira isključivo na svoje telo, a taj rani obrazac ponašanja prenosi se u kasniji razvoj - dodaje psiholog.

Svičević objašnjava i šta njegova izjava na sudu govori o maloletniku

- Optuživanje roditelja da su oni krivi za sve to može, ali i ne mora da znači. Može značiti da je zaista bio odbačen i da nije zadovoljen potrebama koje rana mladost ima u komunikaciji sa roditeljima. Međutim, to može biti i deo psihološkog mehanizma koji se zove projekcija, gde se rđave, agresivne i zle namere prenose na roditelje, optužujući ih za sam čin ubistva - objasnio je.

Otac Angeline Aćimović, Anđelko, izjavio je da saslušanjem K.K. 

Foto: K1 televizija

 

- Zbog zatvorenog postupka ne mogu govoriti o detaljima. Ono što smo juče saznali jeste da još uvek nemamo odgovor na pitanje zašto, jer taj odgovor ne možemo dobiti od njega. Postoje kumulativni uzroci koji su ga doveli do stanja u kojem je mogao da izvrši tako strašno delo. Ti uzroci obuhvataju dovođenje njega kao deteta u takvo stanje, što ga je učinilo svirepim i opasnim ubicom - rekao je otac Angeline Aćimović i dodaje:

Aćimović: Kosta K. je neka vrsta teroriste

- Što se tiče pitanja zašto, potrebno je još mnogo vremena da radimo s njim kako bi izneo neki razlog. Nijedan njegov odgovor ne može biti validan u vezi s tim što je uradio. Ne može reći da mu je moja Angelina ili bilo koje drugo dete naudilo. Takođe, ne može reći da je postojanje oružja na dohvat ruke razlog zašto nije ubio roditelje. Ne može tvrditi da je bilo kakav odnos sa majkom ili bilo kim drugim bio motiv za ubistvo te dece. To nije odgovor.  Međutim, informacije koje smo dobili o nekim dilemama su zadovoljavajuće, ukoliko se uopšte može govoriti o zadovoljstvu. Bili smo zabrinuti da neće govoriti, ali je postojala njegova želja, koja je u suštini zajednička svim teroristima. Slobodno mogu reći da on predstavlja neku vrstu teroriste, sa željom da se eksponira, da sazna šta javnost misli o njemu, da dobije neku vrstu zadovoljstva i podrške, da se o njemu priča - kazao je i dodao:

- To je razlog zašto smo očekivali da će pričati, ali smo se bojali da mu je neko sugerisao da ne govori ništa. Na sreću, nije se to desilo. Odgovorio je na većinu pitanja, pružajući dovoljno materijala da potvrdimo naše sumnje da su roditelji direktno umešani u dovođenje njega u stanje u kojem se nalazi, kumulativno sa drugim faktorima, odlučivši da je to način da reši svoje unutrašnje probleme - rekao je Anđelko.

- Većina roditelja je smatrala da javnost zaista treba da zna za monstruoznost, za porodicu, zanjući da sve to potiče iz porodice, ali moje lično mišljenje je bilo u savetu sa svojim advokatima, da javnost ne treba da bude i zbog dece, maloletnika koji su bili kao učesnici povređeni, ali poseban razlog koji se ne govori u toj odluci, što smo videli u najavi i u pres konferencijama, koje su gospoda Borović i oni držali, da smo očekivali da oni od celog procesa da naprave šou program, gde će da ih prikažu kao jednu divnu porodicu i da izazovu sažaljenje javnosti i uticaja na sudstvo - dodaje.

Anđelko ističe da K.K. nije direktno optužio majku

- On nije direktno optužio majku da je ona kriva, ali se iz njegovih odgovora na određena pitanja automatski može zaključiti da je, zbog svog zanemarivanja i zlostavljanja, dospeo u to stanje. Imao je svoje razloge kao usamljeno dete prepušteno virtuelnom svetu. U martu mesecu našao je motiv u ubistvu u školi u Kolumbiji 1999. godine, gde je mogao da vidi kako su to uradili Dilan i Haris, koji su ubili desetoro dece. Kao i oni, i on je pripremio molotovljeve koktele, a postavili su i eksplozive koji, srećom, nisu eksplodirali. Za razliku od onih koji su to uradili u Americi, on nije postupio po njihovom scenariju i nije se samoubio; bio je pribran i znao je da treba da zaštiti sebe tako što će odložiti oružje na jednu stranu, a okvire na drugu, da ne bi neko drugi rešio da ga uništi ili da policija reaguje kada vidi da ima oružje. On je svesno uradio to mnogo ranije, pre samog slučaja, kao i tokom i neposredno posle. U kom je stanju bio u tim sekundama izvršenja, teško je reći. Apsolutno je da je njegova priprema bila uračunljiva, ali da li je u tom trenutku imao smanjenu uračunljivost, to ne mogu da kažem. Rekao je da se kolebao, ali ne smem iznositi detalje. Na veliku nesreću, nije se pokolebao, već je odlučio da ukloni prepreke koje su se našle ispred njega, Dragana i tri devojčice, i potom ušao u svoj razred i izvršio masakr - kaže Anđelko i otkriva kako se osećao kada je video Kostu u sudnici:

- Prvo, videti roditelje i advokate je uvek jako teško, sa njihovim nadmenim i bahatim pogledima i ponašanjem. To je njihov način života. Sresti ubicu, iako je to dete, jako je teško. Ne možete kontrolisati svoje emocije; bilo je plača, nemoći, besa i nerazumevanja kako je uopšte moguće da jedno derište u sebi ima demona i uradi to. To nikome neće biti jasno, i ne možete se držati mirno. Delovao je kao profesionalni ubica. Davao je iskaz, nismo imali blizak kontakt niti poglede; bio nam je okrenut leđima.

Govorio je pred govornicom, okrenut prema sudiji, a njegovi odgovori su ukazivali na određenu zadršku u onome što će reći. To govori o tome da je koncentrisano radio taj posao svedočenja, što ponovo sugeriše da vrlo trezveno i smišljeno radi ono što radi. Bio je dovoljno iskren da iznese podatke koji pokazuju umešanost roditelja u razloge njegovog čina - kazao je u "Uranku".

Kosti nije bilo loše tokom suđenja

- Nije bilo hitne pomoći. Sa njim su bile dve doktorke iz klinike koje su, po pravilima, pratile njegovo stanje. One su u jednom trenutku primetile njegovu veću uzrujanost, grimasu ili promene u govoru tela, pa su odlučile da mu izmere krvni pritisak. Napravljena je pauza, tokom koje su to uradile. Nakon desetak minuta, dobio je tableticu za snižavanje pritiska i suđenje je nastavljeno. Niti mu je pozlilo, niti mu je bilo loše - dodaje Anđelko.

On se nada da će na sledećem ročištu imati priliku da postavi pitanje Kosti.

- Tek je bilo završeno ispitivanje punomoćnika i tužioca, a nakon toga smo mi trebali da krenemo. Onda je Suzana prvi krenula sa postavljanjem pitanja, a to se završilo zbog ograničenog vremena za sledeće suđenje - rekao je Anđelko.

Takođe, dodao je da Kosti nije pozlilo nakon što mu je majka ubijenog Andrije Čikića postavila pitanje: "Mediji prave dramu od toga, a nisu bili tamo; samo su dobili tu informaciju od nekoga ko je pogrešno obavešten. Nije tačno da je njemu bilo loše," dodao je.

Anđelko je prokomentarisao i Kostinu rečenicu nakon počinjenog zločina: "Majko, da li si sada zadovoljna"

- Anđelko je komentarisao Kostinu rečenicu nakon počinjenog zločina: 'Majko, da li si sada zadovoljna?' 'Ta rečenica mnogo govori, a ako se analizira, ne treba dalje ništa objašnjavati. To ukazuje na to da je postojala neka osveta usmerena prema njoj, ali se pitam zašto nije okrenuo pištolj prema njoj. Da je to učinio, danas ne bismo razgovarali o ovom slučaju. Smišljeno zlo koje se u njemu rodilo dovelo je do ovoga, a taj događaj jasno pokazuje njegovu distancu od majke i odsustvo empatije. To nam signalizira da je to koren zla, i sada možemo slobodno to da tvrdimo. Kumulacija problema počela je kada je otac od pete godine dozvolio detetu da se igra sa igračkama koje su roboti i oružje. Koristio je vatreno oružje, poput airsofta, koje je zabranjeno deci do 18 godina, a da mu pritom nije objašnjeno da se problemi ne rešavaju oružjem i da je to veoma opasno. Treća stvar koju treba napomenuti je veliki uticaj interneta. Sve igrice koje je igrao od pete godine bile su zabranjene za decu tog uzrasta i sadržavale su nasilje, što je u njemu stvaralo drugu ličnost. Takođe, razgovarao je putem chata sa drugim ljudima na engleskom jeziku, bio je zatvoren u grupama i forumima. Te zatvorene grupe su mesta gde ne možete znati da li je sa druge strane bio neki sotonistički predator koji ga je pripremao za nešto ili samo igrač sa kojim je igrao. Nažalost, to se danas dešava sa decom - dodao je Anđelko. 

Pored toga što je K. K. jedan zlikovac, Anđelko kaže da i oni osećaju da je on delimično žrtva

- Moram da kažem da i mi osećamo da je on delimična žrtva, iako je zlikovac, ali i žrtva. Gledajući to sa te strane, njemu je najviše potrebna pomoć. U klinici gde se nalazi, oseća se bolje nego kod kuće i nema želju da izađe. To znači da trezveno razmišlja i da je na slobodi u opasnosti. Kako će dalje biti, ne treba komentarisati. Biće šta bude, ali njegovo lečenje je definitivno neophodno i to na duže staze. On je kao led koji nema nikakvog osećaja. Sada se kod njega nazire malo sažaljenja i empatije, nekog osećaja, što pokazuje da više nije ravna linija kao što je bio. Moraće da se prati dugo kako bi mu se pomoglo, a u slučaju njegovog puštanja na slobodu, da bi se svi osećali sigurnije - objasnio je. 

Foto: K1 televizija

 

Advokat Ćordić kaže da su juče saznali suštinsku stvar tokom suđenja

Advokat Ćordić izjavio je da su tokom jučerašnjeg suđenja otkrili suštinsku stvar.

- Saznali smo razlog zbog kojeg je to učinjeno. Sve sumnje koje su kolege i ja imali, kao i odgovori na neka pitanja, juče su se potvrdili. Zbog toga smatram da smo bliži osuđujućoj presudi, jer se dovode u vezu ključni elementi slučaja - rekao je Ćordić i dodaje da jučerašnji susret Koste i roditelja uopšte nije bio pun topline, a najmanje roditeljski. 

Advokat je objasnio i šta će biti sa K.K. i gde će odslužiti kaznu

- On je tamo na praćenju i on iz bezbednosnih razloga, opasnih po okolinu, mi ne znamo kako će da završi. Na praćenju je i od tih lekarskih nalaza ćemo videti koja je njegova budućnost - dodaje. 

 

 

 

 

Ostavite komentar