Vesti > Društvo

K1 anketa: RODITELJI predlažu kako da se spreči NASILJE U ŠKOLAMA

Društveno koristan rad nije prevaziđena praksa, poručuju građani

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/10/2024 > 10:58

podeli vest:

K1 anketa: RODITELJI predlažu kako da se spreči NASILJE U ŠKOLAMA
Foto: Shutterstock/Tanjug/Vladimir Sporčić


Gotovo svakodnevno slušamo o nasilju među decom ili tinejdžerima. Posetili smo osnovnu školu u beogradskom naselju Krnjača i pitali roditelje učenika šta misle kako se može sprečiti vršnjačko nasilje.

Ljubiša (46) kaže da je jedna škola uvela praksu da dete koje ima više neopravdanih može da smanji broj izostanaka ukoliko posadi drvo.

- To je odlična ideja, treba mlade motivisati na neki način, da se dopre do njih da nešto promene u ponašanju - kaže sagovornik portala K1info.

Jasna (36) prevodilac po struci kaže da u Rusiji deca u pojedinim osnovnim školama imaju obavezu da jednom sedmično obrišu pod u svojoj učionici i da to uopšte nije loša ideja.

- Nešto tog tipa i nama treba, ali su problem roditelji kod kojih bi moglo da se naiđe na otpor.Treba da menjamo roditelje, to je naš problem. Kad roditelji podržavaju nastavnike i školu u nekim nastojanjima onda i deca to prihvataju i menjaju se - zaključuje Jasna.

- Problem je što deca nemaju radne navike, nemaju nikakve obaveze kod kuće. Trebalo bi uvesti jednom mesečno akciju da čiste školsko dvorište ili neku sličnu aktivnost, da pomažu da se očisti hodnik u školi i drugo, da imaju osećaj da je tu potreban neki trud - kaže Ljiljana (65), baka jednog osnovca. 

A šta vi mislite kako da rešimo problem vršnjačkog nasilja, pišite nam u komentarima na ovaj tekst. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Ostavite komentar