Vesti > Politika

BRNABIĆ IZ BERLINA NAKON VAŽNIH SASTANAKA: Veliko je interesovanje NEMAČKE PRIVREDE za Srbiju (VIDEO)

Kako je rekla, razgovaralo se o političkim temama i bilateralnim odnosima sa Nemačkom

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

03/07/2024 > 17:52

podeli vest:

BRNABIĆ IZ BERLINA NAKON VAŽNIH SASTANAKA: Veliko je interesovanje NEMAČKE PRIVREDE za Srbiju (VIDEO)
Foto: Tanjug


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas, u okviru zvanične posete Berlinu, sa predsedavajućim Fondacije Konrad Adenauer, Norbertom Lamertom. Brnabić se iz Berlina potom obratila građanima Srbije.

- Danas sam se bavila političkim temama, našim bilateralnim odnosima sa Nemačkom, to su bili jako dobri razgovori, veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju. Ekonomski naša robna razmena 2023. dostiogla rekordni nivo 9 milijardi evra. Po svemu sudeći, 2024. biće još bolja, Politički imamo mnogo otvorenih tema - rekla je ona i potop nastavila:

- Imamo mnogo bolju komunikaciju sa svim parlamentarcima u Bundestagu. Važno je da oni imaju sve informacije o tome šta se dešava u Srbiji, šta radimo. Dobar sastanak sa Norbertom Lamertom, razgovarali smo o evropskoj perspektivi Srbije, šta radimo po pitanju vladavine prava... 

Ona je rekla da joj je bilo drago da je u delegaciji bilo i predstavnika opozicije, i zahvalila se Vladimiru Đorđeviću koji je danas u delegaciji.

- Žao mi je što neki drugi nisu imali možda dovoljnu želju ili poštovanja prema građanima koji su ih birali. Nije bilo takvih poziva pre. Ja želim to da promenim, želim da budu sa mnom u delegaciji. Reći ću otvoreno zašto. Besmisleno je da vi imate tako neke parlamentarne grupe, koje pričaju neke stvari o Srbiji, a neće da budu deo zvanične delegacije. Ja mislim da je to pošteno, fer i u interesu svih građana. Ja ću da nastavim sa tom praksom da budu deo zvanične delegacije.

Ana Brnabić je ćestitala Nemačkoj što će biti prva evropska zemlja koja će koristiti sopstveni litijum, a potom poslala jasnu poruku srpskoj opoziciji.

- Čestitala sam Nemačkoj što će biti prva evropska zemlja koja će koristiti svoj litijum. Da prestane da laže opozicija koja je dovela Rio Tinto, da prestane da laže da Nemačka ne koristi litijum. Kod nas dođu pisci i poete i pričaju o litijumu i vi imate medije koji ih puštaju. Litijum je bio dobar dok ga je gurala Demokratska stranka, DSS ili G17+. U Nemačkoj je drugačije, politika se ne vodi po tim linijama. Stručnjaci se bave tim aspektima projekta. Kod nas je dobar kad je DS, a sramotan je kad je SNS.

Ona je naglasila da je nacionalni interes na prvom mestu, a politički sekundarni i mora biti ispod nacionalnog. Kako je rekla, "to od Nemačke možemo da naučimo".

Brnabić se prethodno sastala sa nemačkim privrednicima koje je pozvala da učestvuju na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 u Beogradu, a osvrnula se i na dva velika projekta eksploatacije litijuma u Nemačkoj, odnosno navela je da će tražiti informaciju o tome na koji način se oni realizuju u skladu sa standardima zaštite životne sredine.

Brnabić će posetu nastaviti sutra sastankom sa predsednicom Bundestaga Berbelom Bas i poslanicima Bundestaga. 

Ostavite komentar