Vesti > Region

POSLE GLAVNOG USLEDILO JOŠ 30 POTRESA: Seizmolog otkrio gde se najjače osetio ZEMLJOTRES, ali i ŠTA JE SREĆA U NESREĆI

Zavod je, kaže, imao dosta poziva građana koji su bili uznemireni

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

14/03/2024 > 08:47

podeli vest:

POSLE GLAVNOG USLEDILO JOŠ 30 POTRESA: Seizmolog otkrio gde se najjače osetio ZEMLJOTRES, ali i ŠTA JE SREĆA U NESREĆI
Foto: Printscreen/emsc-csem.org


Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju izjavio je da je dubina zemljotresa, koji je rano jutros pogodio Crnu Goru, bila 14 kilometara ispod zemlje i mogao je da izazove materijalnu štetu u epicentralnom području.

Zemljotres jačine 5,4 stepeni Riherove skale pogodio je Crnu Goru u 4 sata i 6 minuta. Zemljotres se dogodio pet kilometara jugozapadno od mesta Čarađe u opštini Nikšić, a žarište zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Ceković je za portal RTCG rekao da je potres mogao da izazove materijalnu štetu, da se oseti širom Crne Gore, ali i u državama regiona.

Foto: Unsplash.com

 

Zavod je, kaže, imao dosta poziva građana koji su bili uznemireni. On navodi i da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

- Najjače se osetio oko Bileće sa intenziteztom šest stepeni - ističe Ceković i dodaje da je nakon glavnog potresa, usledilo još 30 manjih.

Nema podataka o eventualnoj šteti, a prema informacijama iz ZHMS mogla je biti izazvana u epicentralnom području.

- Na osnovu numeričkog modela promene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvesne materijalne štete u epicentralnom području - ističe se u saopštenju Zavoda.

Evropsko mediteranski seizmološki centar (EMSC) prethodno je objavio da je jačina zemljotresa 5,3 stepena Rihterove skale. U ovom području registrovana su još dva blaža potresa jačine 3,1 stepena.
 

Ostavite komentar