Vesti > Region

Vlada Federacije BiH ukinula stanje PRIRODNE NESREĆE: Ova suma je izdvojena za POMOĆ domaćinstvima

Do sada su pronađena tela ukupno 26 žrtava koje su stradale u poplavama i klizištima

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

16/10/2024 > 22:30

podeli vest:

Vlada Federacije BiH ukinula stanje PRIRODNE NESREĆE: Ova suma je izdvojena za POMOĆ domaćinstvima
Foto: Tanjug AP


Vlada Federacije BiH donela je danas odluku o prestanku stanja prirodne nesreće prouzrokovane poplavama i klizištima i odluku o stručnoj i materijalnoj podršci domaćinstvima pogođenim poplavama, za šta će Crvenom krstu FBiH biti dodeljeno 533.201 KM (oko 270.000 evra).

Ova sredstva biće utrošena s ciljem zadovoljenja egzistencijalnih potreba domaćinstava pogođenih poplavama na području Jablanice, Konjice, Kiseljake, Fojnice i Kreševa, prenela je agencija Srna.

- Imajući u vidu da je stanje elementarne nepogode izazvane poplavama u ovih pet jedinica lokalne samouprave, kao i činjenicu da je veliki broj domaćinstava na tim područjima izložen negativnim socio-ekonomskim posledicama, ocenjeno je da je potrebno hitno intervenisati kroz poseban program materijalne i stručne podrške kojim bi se ublažile te posledice - navedeno je u saopštenju.

Odlukom federalne Vlade precizirano je da će program materijalne i stručne podrške domaćinstvima pogođenim poplavama, u saradnji s nadležnim institucijama iz jedinica lokalne samouprave, sačiniti i dostaviti Crveni krst FBiH.

Obilne padavine koje su pogodile u noći s četvrtka na petak, 4. oktobra, severnu Hercegovinu i centralnu Bosnu, izazvale su bujice i poplave. Kiša je aktivirala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici na jugu zemlje.

Do sada su pronađena tela ukupno 26 žrtava koje su stradale u poplavama i klizištima. Radi se o 19 osoba iz Jablanice, četiri iz Konjica, dok su tri osobe preminule na području Fojnice, u srednjoj BiH.

Ostavite komentar