Vesti > Region

Zaobiđite KANJON MORAČE, konačno i TO MOŽE, a košta samo 3,5 evra

Brže i bezbednije do crnogorskog primorja novim autoputem

Autor: danas.rs

13/07/2022 > 20:28

podeli vest:

Zaobiđite KANJON MORAČE, konačno i TO MOŽE, a košta samo 3,5 evra
Foto: YouTube screenshot


Prioritetna deonica autoputa u Crnoj Gori, od Podgorice do Kolašina kojom se zaobilazi krivudavi kanjon Morače, formalno je otvorena na Dan državnosti te zemlje.

Autoput će zvanično biti u upotrebi u četvrtak od 8 časova i to je prvi autoput u Crnoj Gori, a povezuje tu zemlju sa Srbijom. Ukupna dužina ove deonice autoputa je oko 41,5 kilometara, a proteže se od Smokovca kod Podgorice, do Mateševa kraj Kolašina.

Infrastruktura autoputa obuhvata 29 mostova, deset nadvožnjaka i 16 dvocevnih tunela.

Velika novina ovog autoputa jeste i to što ima vrhunski telekomunikacioni centar, u koji stiže slika sa 560 kamera, koje imaju mogućnost automatske detekcije incidenata.

Ovaj autoput značajno će uštedeti vreme putovanja, ali i pre svega garantuje veću bezbednost. Takođe, otvaranjem ovog dela autoputa, izbeći će se najrizičnija deonica magistrale ka moru duž kanjona Morače.

Foto: YouTube screenshot

 

Putarina za automobile biće do 3,5 evra, ali je prvih sedam dana od otvaranja putarina besplatna za sve, odnosno do 21. jula u 8 sati. Na ovom autoputu, maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Svi rokovi za izgradnju ove deonice su davno probijeni, a gradnja je trajala sedam godina. Izgradnja prve deonice autoputa počela je još 2015. godine, a prvobitni rok za završetak radova je bio 11. maj 2019. godine.

Ostavite komentar