Vesti > Srbija

Kroz Srbiju sutra kreće HEMIJSKI VOZ, ali ne brinite - KORISTAN je SKROZ

Zahvaljujući njemu i herbicidu kojim je snabdeven, biće uništeno rastinje sa obe strane pruge

Izvor: K1info/Tanjug

08/05/2023 > 18:13

podeli vest:

Kroz Srbiju sutra kreće HEMIJSKI VOZ, ali ne brinite - KORISTAN je SKROZ
Foto: Unsplash.com


Infrastruktura železnice Srbije najavila je da sutra započinje ovogodišnju akciju redovnog suzbijanja vegetacije duž pruga širom Srbije. Suzbijanje vegetacije sprovodiće se tokom maja i juna, a Hemijski voz uništavaće rastinje sa obe strane pruge na udaljenosti od pet i po metara od koloseka, navodi se u saopštenju.

Obezbeđene su dovoljne količine herbicida, a supstance kojima će se uklanjati rastinje duž pruga nisu opasne po zdravlje ljudi, ističe se u saopštenju.

Akcija uklanjanja rastinja pored pruga u zavisnosti od vremenskih prilika po pravili uvek počinje u ovom periodu, jer je tada ova vegetacija u fazi intenzivnog porasta i listanja.

Tokom hemijskog tretmana duž pruga, pčelari bi trebalo da zaštite svoje košnice, koje se nalaze u zoni rada Hemijskog voza.

Prva trasa na kojoj će 9. maja proći Hemijski voz biće između Sente i Subotice, da bi dan kasnije (10. maja) bio na relaciji Subotica-Horgoš-državna granica.

Foto: Tanjug

 

Posle ovih trasa, Hemijski voz u prvih 10 dana uništavaće vegetaciju na sledećim prugama: 11. maj: Subotica- Sombor, 12. maj: Sombor- Vrbas, 13. maj: Sombor- Bogojevo- Sajlovo- Novi Sad ranžirna, 14. maj: Novi Sad ranžirna- Orlovat- Orlovat Stajalište, 15. maj: Inđija- Golubinci - Šid- državna granica, 16. maj: Šid - Ruma – Šabac - Donja Borina - Zvornik, 17. maj: Šabac, Ruma- Batajnica- Ostružnica- Resnik, i 18. maj: Resnik- Rakovica.

Saobraćaj Hemijskog voza biće prilagođen vremenskim uslovima, a o daljem rasporedu Infrastruktura železnica Srbije blagovremeno će obaveštavati javnost, dodaje se u saopštenju.

 

 

Ostavite komentar