Vesti > Srbija

UPALJEN CRVENI METEOALARM! Evo kad nam stiže NAJVRELIJI DAN ove nedelje, treba se čuvati TOPLOTNOG UDARA i zračenja

Najveće zračenje biće na Crnom Vrhu, Zlatiboru, u Dimitrovgradu i u Vranju - 8, dok će u ostatku Srbije biti 7

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Mina Duduković

06/06/2024 > 11:07

podeli vest:

UPALJEN CRVENI METEOALARM! Evo kad nam stiže NAJVRELIJI DAN ove nedelje, treba se čuvati TOPLOTNOG UDARA i zračenja
Foto: Freepik.com/RHMZ


Srbija se crveni danas, a meteorolozi kažu da nam najvreliji dan tek predstoji, u petak! 

Visoke temperature i prvi toplotni talas koji je pred nama, pratiće i upaljen alarm zbog UV zračenja, a pogotovo će biti upaljen poslednjeg radnog dana ove nedelje, u petak, 7. juna, kada će biti vrlo visok.

S obzirom na visoke temperature, i visoko zračenje trebalo bi se čuvati i toplotnog udara.

UV indeksa ima više od 11. Do 2 je nizak i zelen, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast. Od 8 do 10 je vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Već danas će biti mnogo jače zračenje. Po tabeli Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) nijedno polje u tabeli se neće žuteti. Svi će biti narandžasti i crveni.

Najveće zračenje biće na Crnom Vrhu, Zlatiboru, u Dimitrovgradu i u Vranju - 8, dok će u ostatku Srbije biti 7.

Najveći indeks UV zračenja biće u petak, kada će u skoro celoj zemlji biti posebno visoko sa indeksom 8. U Prištini će čak biti i 9.

Foto: RHMZ

 

Podsetimo, cela Srbije je sutra i pod žutim meteo alarmom zbog vrućina, i to je prvo takvo upozorenje ovog leta.

Tropski dani pred nama, maksimalna u hladu i do 33 stepena.

Podsetimo, pred nama je prvi toplotni talas, gde će živa u termometru u hladu dostizati 33. podeok u petak, subotu i nedelju. Veoma toplo će biti i sutra, u četvrtak, kada će maksimalna dnevna temperatura iznosi 30 stepeni. A u nedelju čak i 35!

S obzirom na to da će živa u termometru u hladu dostizati više od 30 stepeni, građani mogu da osete varijacije krvnog pritiska, objasnio je pre par dana za prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS)

- Oni koji se leče od pritiska znaju da tada treba da promene terapiju. Oni koji se ne leče a imaju skok pritiska, koji će biti najčešće kompromitovan, trebalo bi da se jave kod lekara - savetuje prof. dr Predrag Mitrović i navodi šta bi trebalo građani da izbegavaju kada su visoke temperature.

Foto: RHMZ

 

Svim građanima kako da se ponašaju kada su visoke temperature: da izbegavaju boravak napolju kada je sunce najjače
da jedu lakšu hranu, da ne bude masna i slana, da izbegavaju preteranu fizičku aktivnost.

On je ranije objasnio da je najopasniji je izlazak iz toplog u hladno i obrnuto, što može dovesti do grčenja krvnih sudova i kardiovaskularnih promena, tačnije, infarkta miokarda, i objasnio da su hronični bolesnici najugroženiji, kao i hipertoničari.

Foto: RHMZ

 

Prema njegovim rečima, većina ljudi reaguje tako što dolazi do skoka krvnog pritiska, a jedna četvrtina bolesnika ima pad, odnosno hipotenziju.

- Ni hipertenzija, a ni hipotenzija nije dobra ako se radi o brzoj promeni, ali je hipertenzija, odnosno skok krvnog pritiska ozbiljnije stanje. Povišen krvni pritisak može da dovede do pucanja krvnih sudova. Kada dođe do pada krvnog pritiska, imamo veću pospanost, i može da se izgubi i svest, ali retko kad. Gubljenje svesti nije toliki problem sam po sebi, ali usled toga može doći do pada i povređivanja - kaže sagovornik Kurira.

Ostavite komentar