Vesti > Srbija

TEMPERATURE u SRBIJI u narednom periodu U PADU! Meteorolog otkrio kada nas očekuje novi TOPLOTNI TALAS

Ristić je naveo i da on ima neku svoju teoriju koja se zove tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

22/06/2024 > 15:06

podeli vest:

TEMPERATURE u SRBIJI u narednom periodu U PADU! Meteorolog otkrio kada nas očekuje novi TOPLOTNI TALAS
Foto: Shutterstock


Meteorolog Ivan Ristić izjavio je danas da će u narednom periodu temperature u Srbiji padati i da početak jula neće biti preterano topao.

- U narednom periodu očekuje nas promenjivo vreme, a to je možda još i gore za zdravlje ljudi, jer ako su svaki dan sparine i kiše to svako od nas oseća - rekao je on za Tanjug.

Prema rečima Ristića, novi toplotni talas nas očekuje u drugoj polovini jula, dok će temperature od oko 40 stepeni ponovo biti oko 24. jula.

- Kako budemo išli prema početku jula, temperature će polako, sve više paditi, tako da će se naći ponovo u tom nekom opsegu  između 25°C i 30°C, koje možemo nekako da tolerišemo, čak i sa većom vlagom - rekao je on.

Ristić je naveo i da su svi prethodnih 12 meseci od juna prošle godine rekordni i najtopliji od 1960. godine ne samo u Srbiji već i na planeti, a najtopliji region je Balkan.

- Znači, na planeti Zemlji najviše odstupanje na normalnu temperaturu ima Balkan sa oko 2,5 stepena, a Bosna i Hercegovina od zemalja je najtoplija na planeti - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Ivan Ristić

Ristić je naveo i da on ima neku svoju teoriju koja se zove tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa.

- Po mojoj teoriji, geotermalna energija koja stiže iz dubine zemlje, ona je odgovorna za promenu klime. Znači nije samo čovek odgovoran, nego i ta neka dešavanja - rekao je on.

Ristić je dodao i da smo mi svojom urbanizacijom dosta uradili na tome da ti efekti budu još veći.

- Od 1980. godine imamo i porast broja zemljotresa za četiri puta, imamo puno i vulkana. Tako da, sve ide u prilog tome da se nešto dešava ispod i unutar zemlje, ali i čovek je dosta uradio da to još pokvari posebno urbanizacija i seča šuma - rekao je on.

Ključan faktor koji određuje cirkulaciju na planeti Zemlji, kako je naglasio, je Pacifik i Indijski okean. On je rekao i da naša rasa slabo podnosi pustinjski tip klime zbog sparine i vlage i da tada mogu ljudi primetiti pojačane otkucaje srca.

- Juče je vlaga bila 50 odsto, a da bismo se lepo osvežili na temperaturi preko 35°C prijala bi nam vlaga do oko 10-15 odsto i tada ne bi toliko osećali toplotu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, problem nastaje kad se mi znojimo, ali to je bez efekta, jer naš znoj ne isparava.

- Da bi došlo do hlađenja našeg tela, znoj mora da isparava. A kad je velika vlaga u vazduhu vi se možete znojiti, nego ne može da isparava taj znoj. Budemo mokri, ali to nam ne pomaže, znoj stoji na nama. Taj prelaz iz tečnog u gasovito stanje, to nas hladi - objasnio je Ristić.
 

Ostavite komentar