Vesti > Srbija

Osečinu i Mionicu juče "tukao" grad veličine JAJETA: Velika šteta na kućama i za poljoprivredu

Meštani osečinskih sela ne pamte sličnu oluju.

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Milena Gačević

23/06/2024 > 09:29

podeli vest:

Osečinu i Mionicu juče "tukao" grad veličine JAJETA: Velika šteta na kućama i za poljoprivredu
Foto: X Printscreen/Ivan_hunckie


Grad veličine jajeta padao je na području opštine Osečina i oštetio stambene objekte i poljoprivredu. Vanredna situacija je u delovima te opštine zahvaćenim nepogodom.

Epicentar oluje, ocenjuje Centar za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda, bio je u Osečini i u zapadnim delovima teritorije Valjeva.

U tom području, štete su velike, oštećeni su objekti, automobili i poljoprivredna kultura, a registrovana je pojava krupnog grada.

Meštani osečinskih sela ne pamte sličnu oluju.

- Šta se juče desilo, to ne pamtim. Šteta je nenormalna i kako će ljudi preživeti, ne znam - kaže jedan od meštana.

Druga meštanka, iz domaćinstva Milisavljević, navodi da je u njenom domaćinstvu uništen crep na svim objektima, uključujući i kuću.

- To je oko 15.000 crepova. Uništen nam je automobil, putna infrastruktura, poljoprivreda, bašte, kukuruz. Štetu koju je pretrpela moja porodica, i svi meštani iz našeg sela, jedino može da sanira država, u čiju pomoć se nadamo i uzdamo - zaključuje meštaka.

Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić naglašava da jutro u Osečini nije dobro, a da mu trenutno izgleda da je šteta neprocenjiva.

- Selo Osečina, Plužac, Sirdija, Tuđin, čak i deo varošice Osečina, pretrpeli su ogromnu štetu juče zbog gradonosnih oblaka koji su napravili ogromnu štetu i na stambenim objektima, automobilima, putnoj infrastrukturi. Podrška lokalnih samouprava će biti tu, a verujem da neće izostati ni pomoć države - kaže Tomić.

Ukazuje da je oštećeno na stotine objekata.

- Ne znamo odakle da krenemo, ali verujem da ćemo uspeti da saniramo sve - zaključuje predsednik opštine Osečina.

Osim u Osečini, štete su prijavljene i u selima opštine Mionica. Protivgradne rakete, ipak, nisu uspele da ublaže superćelijsku oluju.

Nevreme je zahvatilo i Mali Zvornik, Krupanj, Koceljevu, Bačku, Srem. Grad je padao i u kraljevačkom i Ivanjičkom kraju.

Ostavite komentar