Vesti > Srbija

Danas počinje PETROVSKI POST, a posvećen je apostolima Petru i Pavlu! Sledite ova pravila (VIDEO)

Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Anica Ninković

01/07/2024 > 08:53

podeli vest:

Danas počinje PETROVSKI POST, a posvećen je apostolima Petru i Pavlu! Sledite ova pravila (VIDEO)
Foto: Shutterstock


Danas počinje Petrovski post koji traje sve do velikog praznika Svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj post se ubraja u četiri velika godišnja posta, pored Božićnog, Vaskršjeg i Gospojinskog.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a kraj je nepokretan i uvek pada 12. jula na gore pomenuti praznik. Tako ovaj post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula.

Petrovski post sličan je Božićnom, ali nešto blaži. Ne jede se meso, beli mrs i jaja, a riba, vino i ulje dozvoljeni su svaki dan osim srede i petka, koji se poste na vodi. Dan uoči Petrovdana post je takođe strog, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja.

Na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji pada u vreme Petrovskog posta, jedemo ribu, čak i ako je u sredu ili petak i važna napomena, ako Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Ovaj post ustanovljen je na osnovu uspomene na apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili.

Praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu smatra se kalendarskom granicom u godini jer posle njega nastupaju promene u prirodi, približava se jesen.

U narodu je zastupljen običaj paljenja lila, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze, a simbolišu vremena progona hrišćana, koje su vezivani za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Ostavite komentar