Vesti > Srbija

DOBAR I ZAJEDNIČKI CILJ: Oglasila se ministarka prosvete o štrajku pojedinih sindikata! EVO ŠTA JE PORUČILA!

Ona je navela da je 35 odsto škola danas obustavilo rad, a da je bilo škola u kojima je 70 odsto osoblja učestvovalo u štrajku

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

16/09/2024 > 16:36

podeli vest:

DOBAR I ZAJEDNIČKI CILJ: Oglasila se ministarka prosvete o štrajku pojedinih sindikata! EVO ŠTA JE PORUČILA!
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da glavni cilj prosvetara, koji su danas održali protest a deo njih i obustavio rad, da se teži ka izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom platom u javnom sektoru - jeste zajednički i dobar cilj.

- U ovom momentu januarsko povećanje bi zapravo značilo da plata početnika u prosveti iznosi 94 odsto te prosečne plate. Mi mislimo da je to jedino moguće s ovim finansijskim potencijalima - rekla je ministarka prosvete za Tanjug.

Ona je pozvala prosvetne sindikate da rade zajednički, sa predstavnicima Vlade, na vaspitno-obrazovnim programima đaka, na njihovoj bezbednosti, ali i bezbednosti prosvetnih radnika i dostojanstvu škole.

Foto: Tanjug video

 

- Smatram da treba kroz dijalog da tražimo rešenja za bezbednost dece i nastavnika, tu uvek može da se radi na unapređenju - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da je 35 odsto škola danas obustavilo rad, a da je bilo škola u kojima je 70 odsto osoblja učestvovalo u štrajku.

Podsetila je da predstavnici Vlade imaju dijalog sa prosvetnim sindikatima, a da je dogovor da sastanke održavaju na svake dve nedelje.

Ministarka je navela da je Vlada ispunila 80 odsto zahteva iz protokola, iz novembra prošle godine.

Podsetila je i da u oktobru počinje javna rasprava o izmeni krivičnog zakonika, koja će obuhvatiti status zaposlenih u prosveti i koja predviđa strože sankcije za one koji narušavaju bezbednost prosvetnih radnika.

BONUS VIDEO:


 

Ostavite komentar