Vesti > Svet

(UŽIVO) I Izrael i Hamas odabrali PUT RATA I SMRTI - IDF sprema VELIKU OFANZIVU, militanti će odgovoriti PUNOM SNAGOM

Prema tvrdnjama Izraelaca likvidiran je još jedan čelnik Hamasa u najvećem vazdušnom napadu na Gazu od početka sukoba

Izvor: K1info

28/10/2023 > 07:58 >> 11:33

podeli vest:

(UŽIVO) I Izrael i Hamas odabrali PUT RATA I SMRTI - IDF sprema VELIKU OFANZIVU, militanti će odgovoriti PUNOM SNAGOM
Foto: Tanjug/AP


Izraelske odbrambene snage (IDF) juče su saopštile da su pokrenule ograničene vojne operacije u Pojasu Gaze, a zvaničnici su više puta naglasili da velika ofanziva tek treba da počne, kao i da će trajati veoma dugo.

S druge strane, Hamas je naveo da je IDF juče izvršila kopneni prodor u severni deo Pojasa Gaze, kao i da su jučerašnji izraelski napadi "pokušaj da se stvori slika pobede".

Lokalno stanovništvo, prema izveštaju CNN, reklo je da je reč o najintenzivnijim vazdušnim napadima na Gazu od početka sukoba 7. oktobra. Usled tih udara Gaza je ostala bez telefonskih, internet i drugih komunikacija.

Iz Pojasa Gaze raketni napadi na pogranična naselja u Izraelu

Iz pravca Pojasa Gaze tokom celog jutra vrše se raketni napadi na brojna izraelska pogranična naselja, prenosi Tajms of Izrael.

U ovom trenutku nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

Očekuje se da će se raketni napadi intenzivirati zbog proširenih operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Hamas je danas saopštio da su njegovi borci u Pojasu Gaze spremni da se suprotstave napadima Izraela "svom snagom", nakon što je izraelska vojska pojačala vazdušne i kopnene operacije u ovoj enklavi.

Izraelska vojska izvela napad na položaj Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su noćas izvele vazdušni napad na lokaciju Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na rakete koje su juče ispaljene na Izrael.

Foto: Tanjug/AP

 

Rakete su bile usmerene na položaj IDF na Golanskoj visoravni, ali su pale u Siriju, prenosi Times of Israel.

Šiitska militantna grupa Hezbolah iz Libana povremeno izvodi raketne napade na Izrael od 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela raketni napad na jug Izraela, a potom izvela kopneni upad. Izrael je odgovorio udarima po Pojasu Gaze i blokadom te palestinske enklave.

Izrael: Kopnene operacije u Gazi intenzivirane, pogođeno 150 lokacija Hamasa

Kopnene operacije Izraela u Pojasu Gaze intenzivirane su tokom noći i danas, a u njima je došlo do brojnih sukoba između izraelskih trupa i militanata Hamasa, saopštila je izraelska vojska.

Kako je navedeno, izraelsko vazduhoplovstvo je istovremeno pogodilo oko 150 podzemnih lokacija koje koriste militanti Hamasa, prenosi Times of Israel.

Dodaje se da je u napadima "ubijen izvestan broj terorista Hamasa", a podatak o izraelskim žrtvama nije iznet.

Saopšteno je da će pešadija, borbene inženjerijske snage i tenkovi vojske ostati stacionirani unutar Pojasa Gaze u ovom trenutku, dok kopnena operacija traje.

Hamas: Odgovorićemo punom snagom

Hamas je saopštio da su njegovi militanti spremni da se suoče sa izraelskim napadima "punom snagom" nakon što je Izrael najavio da širi kopnene operacije.

Foto: Tanjug/AP

 
Likvidiran Abu Rakaba?

Tokom noći, borbeni avioni IDF-a (izraelskih odbrambenih snaga) pogodili su Asema Abu Rakabu, šefa Hamasove vazdušne mreže, prenose izraleske odbrambene snage.

SAD "spremne da preduzmu dalju akciju" protiv grupa povezanih sa Iranom

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su SAD "spremne da preduzmu dalju akciju" nakon napada grupa povezanih sa Iranom na američke snage u Iraku i Siriji.

Ostavite komentar