Vesti > Svet

EU uvodi NOVI PAKET SANKCIJA Rusiji! Na listu dodaje i 27 komercijalnih brodova

Među sankcionisanim brodovima su i tankeri za naftu i tečni prirodni gas, navela su dva izvora upućena u ovaj slučaj

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

24/06/2024 > 13:56

podeli vest:

EU uvodi NOVI PAKET SANKCIJA Rusiji! Na listu dodaje i 27 komercijalnih brodova
Foto: Valentina Pevtsova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Evropska unija će dodati još 27 ruskih komercijalnih brodova na svoju listu sankcionisanih entiteta kao deo najnovijeg paketa sankcija protiv Rusije, piše danas Rojters pozivajući se na dva upućena izvora u Briselu.

Među sankcionisanim brodovima su i tankeri za naftu i tečni prirodni gas, navela su dva izvora upućena u ovaj slučaj.

Najnovija lista, u koju je imala uvid britanska agencija uključuje 19 brodova povezanih sa ruskim energetskim sektorom, uključujući dve ruske ploveće regasifikacione jedinice - Sam i Korjak.

Na listi su takođe brodovi koji su prevozili vojnu opremu za Rusiju, kao i teretni brod Jenisej, za koji EU tvrdi da je prevozio "ukradene ukrajinske žitarice".

Savet EU usvojio je danas na sastanku u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mere prema onima koji krše sankcije uvedene prema Moskvi i koje su usmerene na rusku privredu u oblastima energetike, finansija i trgovine, a prvi put se na meti našao i ruski izvoz gasa.

U saopštenju Saveta EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine.

Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama. 
 

Ostavite komentar