Vesti > Svet

RASPRAVA kakvu SVET još nije video! TEŠKE REČI PALE ZBOG UKRAJINE: Tramp zadovoljan DEBATOM, Kamala još nije završila...

Tramp je naglasio da je debata zapravo bila ''tri protiv jednog'', aludirajući na to da su moderatori navodno bili na strani Kamale

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

11/09/2024 > 08:34

podeli vest:

RASPRAVA kakvu SVET još nije video! TEŠKE REČI PALE ZBOG UKRAJINE: Tramp zadovoljan DEBATOM, Kamala još nije završila...
Foto: Tanjug/AP


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ocenio je da je njegov nastup u prvoj predizbornoj televizijskoj debati s demokratskom protivkandidatkinjom Kamalom Haris bio najbolji do sada, istakaviši da je ova ''važna'' debata pokazala koliko su demokrate ''slabe''.

- Bilo je veoma zanimljivo i pokazalo je koliko su slabi, koliko su patetični - rekao je Tramp neposredno posle debate na TV ABC njuz.

Bivši predsednik SAD je naglasio da je debata zapravo bila ''tri protiv jednog'', aludirajući na to da su moderatori navodno bili na strani demokrate Kamale Haris.

Tramp je dodao da nije znao da je pevačica Tejlor Svift podržala Haris, kao i da smatra da ankete pokazuju da se dobro pokazao tokom debate.

Kamala Haris je, sa druge strane, saopštila da, posle debate, ''imamo posla'', a da je američki narod u utorak uveče imao prilike da vidi za šta se zalažu kandidati.

Istakla je da podele ne treba da budu u fokusu predsedničkih kampanja.

Foto: Tanjug/AP

 

Demokratski predsednik SAD Džozef Bajden je na mreži X naveo da je Haris u debati dokazala da je "najbolji izbor da vodi naciju napred". "Ne vraćamo se nazad", napisao je Bajden.

Bivša prva dama SAD Mišel Obama ocenila je da ''postoji samo jedan kandidat spreman da bude predsednik'' i pozvala glasače da glasaju za Kamalu Haris i potpredsedničkog kandidata Tima Volca.

Trampov potpredsednički kandidat DZEJ DI VENS rekao je da Kamala Haris ''nema suštinu'', dok republikanac ima ''pravu viziju'' za SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

Dodao je da se Tramp ponosi na svoja postignuća, dok se Haris ''sa razlogom'' stidi onoga što je uradila do sada.

Komentatori CNN-a Džejk Taper i Kris Volas zaključili su da je debata bila ''razorna'' za Trampa, ocenivši da je za bivšeg predsednika bila jednako loša kao što je debata u junu bila za Džoa Bajdena.

Anketa CNN-a pokazala je da, nakon debate, 45 odsto birača ima pozitivno mišljenje o Haris, dok 44 odsto ima negativan stav prema potpredsednici.

Foto: Tanjug/AP

 

To je napredak u odnosu na period pre debate, kada je 39 odsto glasača reklo da na Haris gledaju pozitivno. 

Istovremeno, stavovi posmatrača debate o Trampu se nisu mnogo promenili, 39 odsto ga je ocenilo povoljno, a 51 odsto nepovoljno, slično stavovima pre debate među istim biračima.

Identični udeo posmatrača debate, 54 odsto, reklo je da imaju barem izvesno poverenje u  sposobnosti kandidata da vode državu, a 36 odsto reklo je da ima puno poverenje u Trampa, dok je 32 odsto birača reklo isto za Haris.

Foto: Tanjug/AP

 

U junu, samo 14 odsto onih koji su se uključili u predsedničku debatu između Trampa i Džoa Bajdena izrazilo je puno poverenje u Bajdenovu sposobnost da vodi državu.

Kada je u pitanju debata u utorak, gledaoci CNN-a su rekli, 42 odsto prema 33 odsto, da je Haris ponudila bolji plan za rešavanje problema zemlje od Trampa, a 22 odsto je reklo da nijedan kandidat nije ponudio dobar plan.

Kandidatkinja demokrata Kamala Haris i republikanac Donald Tramp suočili su se u prvoj i žučnoj televizijskoj debati u Filadelfiji, u utorak po lokalnom vremenu, boreći se za glasove birača uoči izbora za predsednika Sjedinjenih Država u novembru. Glavne teme su bile ekonomija i imigracija, kao i ratovi u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

 

Predsednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Haris pozvala je republikanca Donalda Trampa na drugu predizbornu debatu u oktobru, manje od sat vremena nakon završetka prve debate dvoje kandidata na TV ABC njuz.

- Pod jarkim svetlima, američki narod je video izbor sa kojim će se suočiti ove jeseni na glasanju, između toga da napreduje sa Kamalom Haris ili nazaduje sa Trampom. To je ono što su videli večeras i što bi trebalo da vide na drugoj debati u oktobru - navodi se u saopštenju kampanje Kamale Haris.

Kako se dodaje, ona je spremna na drugu debatu, prenosi ABC njuz. Tramp je poručio da demokrate žele još jednu debatu zato što su ''izgubile'', dodavši da će razmisliti o izazovu.

Televizija Foks njuz je saopštila da je predložila održavanje druge predsedničke debate u oktobru, dodajući da su poslali pisma kampanjama kandidata pre debate u utorak po lokalnom vremenu, piše Rojters.

Naredna predsednička debata nije dogovorena, dok će se debata između potpredsedničkih kandidata Džej Di Vensa i Tima Volca održati 1. oktobra.

Kamala Haris i Donald Tramp održali su prvu debatu, na kojoj su glavne teme bila ekonomija i imigracija, kao i ratovi u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Tramp je izjavio da je potrebno da se rat u Ukrajini okonča, rekavši da poznaje predsednike Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, uz ocenu da ga obojica ''veoma poštuju''.

- Ja ću govoriti s obojicom, i učiniti da sednu i dogovore se. (Predsednik SAD Džozef) Bajden nije znao kako da priča s Putinom i sad su milioni mrtvi. To vodi ka trećem svetskom ratu, a mi sad ni ne znamo gde nam je predsednik. On ni ne zna da li je živ -rekao je Tramp tokom debate sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris na televiziji ABC.

On je dodao da je u interesu SAD da se završi rat. Tramp je naveo da Rusija ima nuklearno oružje, ali da o tome niko ništa ne priča.

- On to možda upotrebi, a možda i ne, ali on to ima. Putin je krenuo u rat jer je Haris loš pregovarač'', rekao je on. Kandidatkinja Demokrata Kamala Haris je rekla da Putin pokušava da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, istakavši da je administracija Bajdena uspela da ''okupi 50'' zemalja da pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije. ''Dali smo im tenkove, artiljerije i avione, i zato Ukrajina postoji i dalje i stoji ponosno. Da je Donald Tramp predsednik, Putin bi sad sedeo u Kijevu. Na Putinovoj agendi nije samo Ukrajina, već i Poljska - rekla je Haris.

Ona je iznela tvrdnju da je Putin "diktator koji će pojesti Trampa za ručak". Sa druge strane Tramp je rekao da je Haris "najgora potpredsednica u istoriji i tvrdeći da nije uspela da spreči rat između Ukrajine i Rusije pre invazije.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar