Lifestyle > Zdravlje

Nutricionistkinja Ana Todorović otrkiva NAMIRNICE ZA BOLJI RAD ŠTITNE ŽLEZDE, a ovo treba izbegavati po svaku cenu

Neke namirnice su dobre za štitnu žlezdu, a neke mogu otežati njen rad, a naša sagovornica otrkiva jelovnike koji pomažu boljem radu iste

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

15/05/2024 > 19:48

podeli vest:

Nutricionistkinja Ana Todorović otrkiva NAMIRNICE ZA BOLJI RAD ŠTITNE ŽLEZDE, a ovo treba izbegavati po svaku cenu
Foto: K1info/Shutterstock


Štitna žlezda stvara i proizvodi hormone zadužene za funkcionisanje različitih sistema u našem telu. Kada štitna žlezda proizvodi previše ili premalo ovih važnih hormona, znači da postoji bolest štitne žlezde. Postoji nekoliko različitih tipova bolesti štitne žlezde – hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimoto sindrom. Pitali smo našu sagovornicu Anu Todorović Banduku koja ishrana najviše odgovara radu štitne žlezde.  

Štitna žlezda je mali organ u obliku leptira, koji se nalazi u prednjem delu vrata, omotan oko dušnika. Žlezda u obliku leptira, ima dva široka krila koja se protežu oko bočne strane grla.Štitna žlezda ima važan posao u našem telu – oslobađa i kontroliše tiroidne hormone koji dalje drže pod kontrolom metabolizam. Metabolizam je proces u kome se hrana koju unosimo u telo pretvara u energiju, koja se dalje koristi u celom organizmu kako bi mnogi sistemi našeg tela pravilno funkcionisali.

Ana Todorović sastavila je listu namernica koje poboljšavaju rad štitne žlezde. 

Foto: Freepik.com

 

Jelovnik – za bolji rad štitne žlezde

O preporukama za ishranu kod hiper i hipotireoze nutricionstkinja Ana Todorović Banduka piše za K1info.rs. 

- Hleb od integralnih žitarica (heljda i ovas) ili bezglutenski, kao namaz staviti humus ili susamov tan, namaz

od bundeve, maslina, suncokreta, GI puter… Uz to, sezonska salata prelivena sa maslinovim uljem i limunovim sokom - navodi Ana Banduka. 

Recept za humus i susamov tan

- Humus – namaz od leblebija možete napraviti kod kuće - kaže Ana i dodaje: 

Leblebije - mogu biti pečene, malo je ukusnije, malo belog luka, soka od limuna eventualno malo začina po želji. Sve staviti u blender. Ukoliko je previše gusto dodavati malo vruće vode ili maslinovo ulje do željne gustine - kaže ona. 

Susamov tan

Susam propržiti na tiganju, dodati malo soli, ubaciti u blender i otprilike 4 kašike maslinovog ulja na šolju susama se dodaje. Vrlo zdrav namaz za doručak je ovo. 

Domaći bezglutenski hleb na mediteranski način

Bazglutensko brašno ili kukuruzno pomešati sa maslinovim uljem, morskom soli, zelenim maslinama i dodati paradajz u prahu kao i malo vode. Smesu razliti u kalup i peći na 200 stepeni 20 minuta, na hleb mazati baziliko sos ili dodati suvi ruzmarin preko.

Za užinu možete uzeti jagode i 2 brazilska oraha. 

- Predlog za ruča može biti riba po ukusu (tunjevina file, skuša, som, šaran, losos),  grilovano povrće  ili salata od sveže crvene paprike - kaže nutricionistkinja Todorovi Banduka. 

Foto: Freepik.com

 

Recept za ribu

- Za drugu užina možete pojesti salatu od rendane zelene jabuke, celera, cvekle, malo oraha i limuna sa malo prirodnog meda - ističe ona. 

Večera

Prema njenom savetu, bezglutenski hleb, grilovane tikvice prelivene maslinovim uljem i namazane povrtnim sosom su odličan izbor. Ili namaz od povrća (po izboru) na grilovane tikvice .

- Skuvate povrće, izblendirate, dodate malo kurkume, vrlo malo (nekoliko kapi) maslinovog ili kokosovog ulja (na vrh
kašičice) - kaže ona. 

Iako ne postoji posebna dijeta koja se efikasno koristi za lečenje poremećaja funkcije štitne žlezde, ipak ove namirnice bi mogle da pomognu u boljem funkcionisanju celog organizma. 

Ostavite komentar