Priče > Green World

Na Zlataru niču mini botaničke bašte: Oživeće taj kraj, ali sa idejom da se ne urbanizuje PREKO MERE!

Ideja projekta jeste da se prirodni resursi dodatno stave u funkciju unapređenja turističke ponude planine Zlatar

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

18/05/2024 > 23:39

podeli vest:

Na Zlataru niču mini botaničke bašte: Oživeće taj kraj, ali sa idejom da se ne urbanizuje PREKO MERE!
Foto: Tanjug/Branko Lukić


Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta ''Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma''. 

U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta. 

Cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste. 

- U toku je implementacija projekta prekogranične saradnje `Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma`, koji Turistička organizacija Zlatar implementira sa Regionalnom razvojnom agencijom `Komovi-Bjelasica-Prokeltije` u okviru projekta prekogranične saradnje IPA 2. Projektni tim na realizaciji ovog projekta radi od avgusta meseca prošle godine i sadnja botaničkih bašti samo je jedna od aktivnosti koje se sprovode - kaže Branko Pucarević, direktor TO Zlatar.

Botaničke bašte biće smeštene duž pet tematskih pešačko-biciklističkih staza, koje će biti obogaćene sa pet novih odmorišta, ali i turističkom signalizacijom duž tih staza ukupne dužine oko 60 kilometara. 

Foto: RINA

 

Ideja projekta jeste da se prirodni resursi dodatno stave u funkciju unapređenja turističke ponude planine Zlatar. 

Prema rečima Pucarevića, plan projektnog tima je da se ove aktivnosti završe u narednih mesec dana, kako bi posetioci Zlatara uživali u novim sadržajima, već od predstojećeg leta.

- Nadamo se da će sama implementacija ovog projekta biti prilično završena u toku ove godine, a kao krunu svega, na kraju ćemo dobiti električne bicikle i skutere kako bi turisti koji dođu na Zlatar to mogli da iznajme i u nekoliko časova obiđu sve što smo uradili - rekao je. 

Pucarević i dodao da će, pored obeležavanja staza adekvatno biti obeleženi i vidikovci kao i ostali turistički akteri.

Foto: Tanjug/Branko Lukić

 

- Same pešačke staze će se prostirati iz centralne zone Zlatara u pet pravaca. Jedan pravac vodi prema crkvi Svetog Kozme i Damjana i do najvišeg vidikovca na Zlataru. Drugi vodi prema vidikovcu Vagajnica, treća prema etnoselu Štitkovo, četvrta prema vidikovcu na Zlataru, a peta će povezati vidikovce u Vranešima. Svi ovi vidikovci će biti obeleženi, a ideja projektnog tima jeste da na samim stazama obeležimo sve one aktere turizma, ne samo pružaoce usluga smeštaja nego i kulturno-istorijske spomenike i sve ono što se nađe na putu na jednoj od ovih pešačkih staza - kaže Pucarević.

Pucarević ističe značaj ovog projekta ne samo za planinu Zlatar i opštinu Nova Varoš već i za čitavu Srbiju, ali i Crnu Goru, jer se projekat prekogranične saradnje sprovodi na prostoru ove dve države.

Prema rečima narodnog travara Momčila Antonijevića koji učestvuje u projektu uspostavljanja mini botaničkih bašta, turisti koji posete Zlatar, nakon završetka ovog projekta neće imati opravdanje da ne znaju među kojim  lekovitim biljem provode vreme.


- Mi ćemo pokušati da ovu divnu planinu koja je još uvek netaknuta i divlja pozicioniramo kao mesto gde rastu divne, lekovite, mirisne biljke. Napravićemo pet botaničkih baštica, sa kojima će, svi oni koji prolaze duž, gotovo 60 kilometara pešačkih i biciklističkih sataza moći da se upoznaju - kaže Antonijević. 

Osim četinarskih šuma, planina Zlatar poznata je i po melemu koji se pravi upravo od njihove smole, ali i po drugim, mnogobrojnim biljakama koje rastu u tim šumama, a koje i same imaju lekovita svojstva.

Foto: Pixabay.com

 
Borovnica i njen list snižavaju povišeni nivo šećera u krvi

- Zlatarski kraj je poznat i po čuvenom melemu koji se pravi od smole četinara, ali naravno u četinarskim šumama rastu i različite četinarske biljke. Tu imamo divlje voće, a mnogi turisti zapravo ne znaju da ovde rastu divlje maline, borovnice, kupine, šumske jagode. Svo ovo voće, pored toga što je izuzetno ukusno je izuzetno lekovito i koristi se u različite svrhe. Čaj od lista, cveta i korena šumske jagode koristi se kao odlično sredstvo za jačanje srca i protiv različitih srčanih tegoba. List maline se preporučuje ženama kao odličan ženski čaj. List kupine je idealan kao dobro biljno sredstvo protiv dijareje. Borovnica i njen list snižavaju povišeni nivo šećera u krvi. Dakle, nisu samo ukusne već i lekovite biljke u pitanju - rekao je travar.

Osim biljaka, prema rečima Antonijevića, Zlatar ima i jednu, kako je rekao, nevidljivu lekovitu prednost, koja itekako utiče na raspoloženje ali i zdravlje onih koji provode vreme u četinarskim šumama kakvim Zlatar obiluje.

Zlatar ima i tzv.bakteriju sreće 

- Ovde je poseban kuriozitet jedna, nevidljiva, ne mogu da kažem biljka, ne mogu da kažem ni bakterija, ni gljiva. To je jedan prelazni mikroorganizam koji je nevidljiv i zove se mikrobakteriumvake, odnosno bakterija sreće. Ona se ubraja u probiotske kulture, živi u šumskom humusu i svi oni koji provode više od pola sata šetajući šumom i udišući divni šumski vazduh, a tek ako krenu da rade nešto rukama, da se uprljaju, onda će tek osetiti njeno blagotvorno dejstvo, jer je naučno dokazano da mikrobakteriumvake...utiče na naše raspoloženje, ali i na jačanje čitavog imunog sistema. Dakle, šetnja planinom nije samo lepa, nije samo odmor za oči, već i za dušu, stvarno popravlja raspoloženje i odlično deluje na naš imuni sistem - zaključuje Antonijević.

Realizaciju projekta sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014 - 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), pri čemu je telo za ugovaranje Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). 

Projekat partnerski realizuju Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, crnogorska Opština Šavnik i Turistička ogranizacija Zlatar, u iznosu od 264.724 evra, od čega Evropska unija obezbeđuje 225.016 evra.

 

Ostavite komentar