Kultura > Knjige

Filmski BLOKBASTER u najavi: Majkl KRAJTON i Džejms PATERSON potpisuju zajednički roman "ERUPTION"

Zasnovan na nedovršenom Krajtonovom rukopisu, roman je dospeo u Patersonove ruke zahvaljujući Šeri Krajton, supruzi pokojnog autora

Izvor: K1info

10/10/2023 > 13:00

podeli vest:

Filmski BLOKBASTER u najavi: Majkl KRAJTON i Džejms PATERSON potpisuju zajednički roman "ERUPTION"
Foto: Tanjug/U.S. Geological Survey via AP, File


Poznat je datum izlaska romana koji zajednički potpisuju Majkl Krajton i Džejms Paterson. Izdavačka kuća Little, Brown and Company, koja je deo Hachette Book Group, objaviće roman pod nazivom "Eruption" 3. juna 2024. godine, a za knjigu je rečeno da je u pitanju "jedan od najspektakularnijih susreta umova u istoriji književnosti".

Obzirom da ovaj dvojac zajedno ima više od 675 miliona prodatih knjiga širom sveta, može se očekivati velika borba za filmska prava početkom sledeće godine.

Roman je zasnovan na nedovršenom rukopisu Majkla Krajtona, koji je preminuo 2008. Rukopis je dospeo u Patersonove ruke zahvaljujući Šeri Krajton, supruzi autora i izvršnoj direktorki CrichtonSun, izdavačke/produkcione kompanije Krajtonove zaostavštine.

Tema romana je erupcija vulkana Mauna Loa na Havajima, koja je pretnja tajnoj zalihi hemijskog oružja sposobnog da uništi ne samo ostrvo, već i čitav svet.

Krajtonov triler "Jurassic Park" i dalje ostaje najprofitabilniji film Stivena Spilberga, i serijal koji je zaradio preko 6 milijardi dolara širom sveta. Slično "Jurassic Parku", "Eruption" je planiran kao prva knjiga u seriji.

- Decenijama sam s velikim žarom čitao trilere Majkla Krajtona i uvek sam ga smatrao jednim od najboljih pripovedača na svetu - rekao je Paterson.

- Čast mi je što mi je Šeri Krajton poverila ovu izvanrednu priču i što imam priliku da oživim Krajtonovu briljantnu ideju. Posebno sam uzbuđen što radim na ovom divnom proročkom romanu o Mauna Loi, imajući u vidu nedavne događaje. Kao da je Krajton mogao da vidi budućnost, i radujem se što ću tu viziju predstaviti njegovim i svojim čitaocima.

Majkl Krajton je godinama radio na ovom romanu.

- To je bio njegov strastveni projekat i smešten je na području koje ga je najviše inspirisalo, Havajima - rekla je Šeri Krajton.

- Majkl je imao velike količine naučnih istraživanja, opsežne beleške, detaljne konture sa obimnim biografijama likova i lokacijama u romanu, kao i niz intervjua sa vulkanolozima. Bilo je privilegija raditi sa Džejmsom Patersonom, najuspešnijim piscem na svetu, kako bismo oživeli Majklovu originalnu viziju.

- Ovo je slično susretu Džordža Lukasa i Stivena Spilberga kada su se udružili da bi stvorili Indijanu Džonsa - rekao je producent i scenarista Šejn Salerno o tandemu Krajtona i Patersona.

- Sećam se da sam video poster u bioskopima kada sam imao devet godina na kome je pisalo: Od tvoraca "Ajkule" i "Ratova zvezda". Ovo se poput toga čini kao veliki događaj.

The Story Factory (koja zastupa Krajtona) i CAA (koja zastupa Patersona) posredovaće u aukciji za filmska prava

Ostavite komentar