Lifestyle > (NE)POTREBNO ZNANJE!

SVE ŽENE GA KORISTE, ali malo ko zna ko je izmislio KARMIN? KLEOPATRA je svoj RUŽ pravila od drobljenih MRAVA i BUBA

Sve do druge polovne 20. veka karmin je bio isključivo u nijansama crvene boje

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

08/03/2024 > 11:11

podeli vest:

SVE ŽENE GA KORISTE, ali malo ko zna ko je izmislio KARMIN? KLEOPATRA je svoj RUŽ pravila od drobljenih MRAVA i BUBA
Foto: K1info/Freepick


Opšte je poznato da se u ženskim torbama može naći gotovo sve, "od igle do lokomotive", ali ono što sigurno ima svaka žena u svojoj torbi je karmin.

Bez sumnje, to je najpopularnije sredstvo za ulepšavanje, osim ostalog i zbog toga što je pogodan za „brze intervencije“, bilo gde i bilo kada.

A boja karmina je zapravo odredila i njegovo ime. Naime, karmin ili ruž dolazi od francuske reči ROUŽ, što znači crveno. 

Što se tiče njegovog porekla, priča kaže sledeće:

Sve do druge polovne 20. veka karmin je bio isključivo u nijansama crvene boje. 

Poznato je da su žene u drevnoj civilizaciji u dolini reke Ind u Aziji koristile svojevrsni ruž za usne dobijen od usitnjenog poludragog kamenja, a stare Egipćanke su ga vadile iz posebne vrste algi i mešale boju sa jodom i bromom. 

Čuvena kraljica Kleopatra je svoj karmin pravila od drobljenih mrava i buba, koji su bogati prirodnim crvenilom, a za sjaj je dodavala jedan sastojak ribljih ljuski.

Tokom zlatne ere islamske civilizacije, izvesni andaluzijski kozmetičar po imenu Abu al Kasim izumeo je kruti каrmin koji je oblikovan u posebnim kalupima, a dodavao mu je i miris. 

Međutim, bilo je i problema, jer je u srednjovekovnoj Evropi karmin bio zabranjen od strane Crkve, pošto se mislilo da je "otelotvorenje Sotone" i "kozmetika za žene sumnjivog morala".

Ali, uprkos tome, karmin je počeo da stiče popularnost u Engleskoj u 16. veku zahvaljujući pre svega kraljici Elizabeti

Prvoj, koja je uvela stil belih lica sa izrazito crvenim usnama koje su u to vreme bile obojene mešavinom pčelinjeg voska i crvenila dobijenog iz biljaka. Sigurno ste tu vrstu mode videli u nekom filmu, koji se bavi tim istorijskim periodom.

A prvi karmin u tubi proizveden je 1870. i premda već odavno zaboravljen, nosio je naziv “Ne zaboravi me” . 

Vremenom, osim crvene, počele su da se koriste i druge boje, što je ženama pružilo priliku da još bolje naglase svoju individualnost.

I na kraju da pomenemo i ovo: godine 1952. karmin je prvi put bio reklamiran u novinama i to u kampanji pod nazivom "Vatra i led". 

Ostavite komentar