Sport > Tenis

Zvanično GOAT: Dame i gospodo, NOVAK ĐOKOVIĆ osvajač 23 grend slem TITULE!

Srbin osvojio treću titulu na Rolan Garosu, čime je postao prvi u istoriji sa najmanje tri titule na svakom od četiri grend slema

Izvor: K1info

11/06/2023 > 16:32

podeli vest:

Zvanično GOAT: Dame i gospodo, NOVAK ĐOKOVIĆ osvajač 23 grend slem TITULE!
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus


Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je u meču protiv Norvežanina Kaspera Ruda u finalu Rolan Garosa i osvojio istorijski 23. grend slem trofej. Srbin je tako pretekao španskog tenisera Rafaela Nadala koji ima 22 pehara i biće usamljen na vrhu večne liste.

TREĆI SET: Đoković - Rud 3:0 (7:6, 6:3, 7:5)

 

 

Norvežanin je uspeo da zaustavi Novakovu seriju i osvaja početni gem u trećem setu. Doduše, pretio je Đoković, došao do 30:30, ali je onda Rud osvojio dva vezana poena i stekao je prednost, 0:1. Međutim, Novak odmah uzvraća i sa nulom rešava gem, 1:1.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Imao je Novak priliku da oduzme servis protivniku, ali je bekhend paralelu poslao u mrežu. Rud vodi 2:1 u trećem setu, na servisu je Đoković.

Lako Novak rešava gemove u svoju korist, tako da Rud ni sada nije imao nikakve šanse, 2:2. Đoković je ponovo pokušao da zapreti, od 40:15 došao je do izjednačenja, ali je Rud ponovo uspeo da odgovori izazovu, pa je sa dva vezana poena sačuvao prednost, 2:3. Igra se treči set, gem za gem, nema brejka. Novak je ovoga puta izgubio sam jedan poen na svoj servis, što nikako nije ugrozilo osvajanje ovog gema, 3:3.

 

 

Rasplamsala se borba u trećem setu, teniseri ljubomorno čuvaju servis, svesni da bi jedan brejk mogao sve da reši. Rud nije dozvolio da se to desi, pa je gem rešio snažnim smečom sa gotovo osnovne linije, 3:4.

 Novaku nije bilo svejedno u ovom gemu, jer je imao 0:30, međutim onda je potpuno razoružao Ruda sjajnim udarcima, te je nanizao četiri poena za novo izjednačenje, 4:4.

 

Nastavlja se dramatičan treći set. Kasper ponovo uspeva da odoli. Ne želi Norvežanin tek tako da se preda. Poslednji poen završio se tako što je Đoković poslao lopticu milimetarski u aut, 4:5.

Još jedan gem sa nulom na servis Đokovića, 5:5. Da li ćemo ponovo gledati tajbrejk ili Novak to rešava još ranije?

To se čekalo! Brejk sa nulom, i to u najboljem mogućem trenutku! Sada će Novak da servira za istorijsku titulu!

 GOTOVO JE! TO JE TO - Novak je uzeo istorijsku titulu!

 

 

DRUGI SET: Đoković - Rud 2:0 (7:6, 6:3)

1:0 - U drugom setu prvi je servirao Novak, i nastavio je u sjajnom ritmu. Rud nije imao nikakvu šansu u ovom gemu, budući da ga je završio bez izgubljenog poena. 

 

 

Đoković je odlično započeo drugi set i uzeo brejk u dugom servis gemu rivala. Nije iskoristio Novak tri brejk lopte, ali četvrtu je pretvario u novi osvojen gem i vodi 2:0 u drugom setu protiv Ruda.Gde je drugi gem, tu je i treći. Novak potvrđuje brejk i vodi 3:0 u drugom setu. Novak deluje zaista suvereno na terenu i melje Norvežanina. 

 

Probudio se Rud posle gubitka taj-brejka u prvom delu igre, osvaja prvi gem u drugom setu i smanjuje Novakovo vođstvo na 3:1. Nole i dalje ima prednost.

Sve ide po planu. Tek se za nijansu Nole više pomučio nego u prethodnim gemovima, pošto je rival došao na 40:30, ali onda je usledio sjajan udarac za korak bliže osvajanju drugog seta, 4:1.

Osvaja Rud još jedan gem, rezuiltat je 4:2. Gem za gemom se trenutno igra, što mnogo više odgovara Đokoviću.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Još jedan gem deli Novaka od osvajanja drugog seta, 5:2. Nije bilo baš tako lako u ovom gemu za Novaka. Sačuvao je svoju smirenost na 30:30, i na kraju je stavio pritisak na Ruda, koji servira za opstanak u ovom delu igre. 

Uspeo je Nporvežanin da spase dve brejk i set lopte Đokovića i smanjuje na 5:3 u trećem setu.

U narednom gemu Novak servira za vođstvo od 2:0.

Brzo i moćno. Tako je izgledao drugi set, u kom se za sve pitao Novak Đoković, pa je autoritativno rešio u svoju korist i poslednji gem u ovom delu igre.

PRVI SET: Đoković - Rud 7:6 (7:1)

Počeo je set servisom Norvežanina, koji Đokoviću nije ostavio ni promil šanse, budući da je gem osvojio sa "nulom". Pokušao je Nole da uzvrati udarac, naterao je rivala da u gemu igraju na razliku, međutim Rud je izdržao pritisak i uspeo da materijalizuje prednost.

Novak je pravio greške iz forhenda i onda se za čas stiglo do 3:0 za Ruda, što niko nije očekivao, a pole 31 minuta igre na semaforu je pisalo 1:4. Kako smo rekli, tako se i desilo, Đoković i Rud su sada na 4:4 i servira Norvežanin. Šansu za 4:5 nije propustio. 

I onda ljuta borba za 5:5. Nije bilo svejedno Đokoviću u ovom gemu, jer je Rud imao 0:30, ali onda je naš as ubacio u višu brzinu, nanizao je četiri poena i poravnao, i tako do 6:6.

A onda u tajbreku simfonija srpskog tenisera, tri mini brejka za 7:1 i velikih 1:0 u setovima istorijskog finala Rolan Garosa!

Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Đoković je samo na korak da "pobegne" Nadalu i napravi možda i najvažniji korak u GOAT trci, a ovaj potencijalno istorijski meč gledaju i svetske fudbalske zvezde Kilijan Mbape i Zlatan Ibrahimović.

Fantastična partija protiv Karlosa Alkaraza u polufinalu, ali i konstantnost tokom celog turnira, doveli su Đokovića do istorijske šanse, ujedno i povratka na prvo mesto ATP liste.

Đoković igrajući za treću titulu na Rolan Garosu, postao bi prvi u istoriji sa najmanje tri titule na svakom od četiri grend slema. 

Ove činjenice su svesni i sami organizatori, pa je Novak najavljen kao nikada do sada.

- Istorija zove! Uvek šampion, Novak Đoković - stoji u objavi na zvaničnom Tviter nalogu Rolan Garosa.

Protiv Ruda, koji je prošle godine takođe stigao do finala i poražen od Rafaela Nadala, Đoković je dobio sva četiri prethodna međusobna duela, bez izgubljenog seta.

Ostavite komentar